Omul, ca specie, a devenit un criminal prost

În primii 190.000 de ani dintre cei 200.000 ai existenței sale pe Pământ, omul (homo sapiens) a avut o dietă vegetariană în proporție de 90%. Cum omul a fost lipsit de unelte și de arme în cea mai mare parte a acestui timp, faptul că se afla la mijlocul lanțului trofic îi crease o nișă interesantă: acele 10 procente din dietă care reprezentau proteina animală nici măcar nu proveneau din carne, ci mai mult din măduvă pe care oamenii o sugeau din oasele lăsate în urmă de marii prădători, apoi de vulturi și hiene, după ce le spărgeau cu niște pietre. Sistemul digestiv, cel imunitar și toate celelalte asociate ale acestei ființe altfel destul de reușite, omul, sunt făcute, prin urmare, pentru un raport cam de 1/10 al cărnii în alimentație.
Acum mutați-vă peste 200.000 de ani, azi, direct la raionul de mezeluri dintr-un supermarket. Ați văzut pe undeva cozi mai mari?
Consumul mediu de carne al unui om de pe planetă (al unuia singur, omul mediu, nu fără legătură cu creșterea populației globului, așadar) a crescut cu 200% în ultimii 50 de ani. De 10 ani încoace, fiecare om de pe planetă mănâncă cu 1 kg de carne mai mult pe an. Dacă aveați impresia că etica, vegetarianismul sau documentarele în care vedeți animale chinuite constituie un trend și lumea are mai degrabă tendința să renunțe la carne, ei bine, mai gândiți-vă. Chinezul mediu mânca 3,5 kg de carne pe an, acum 50 de ani. Astăzi mănâncă 55 kg. Americanul mediu mănâncă 97 de kg și până în 2026 ar putea să dubleze această cantitate.
Nu spune nimeni să nu mai mâncăm carne deloc. Dar, pentru numele lui Dumnezeu sau al Universului, este ESENȚIAL și URGENT să nu mai mâncăm atât de multă, din o sută (de mii) de motive. Unul este sănătatea noastră, puternic afectată de diverse tipuri de cancer ale sistemului digestiv din cauza raportului îngrozitor carne/vegetale din dietă. Al doilea este viitorul nostru, al tuturor, pentru că cele UN MILIARD de vaci de pe planetă sunt responsabile cam în proporție de 50% pentru încălzirea globală. Al treilea, dacă vă interesează, desigur, este cel etic. Ucidem ANUAL 60 de miliarde de animale pentru hrană. Animale care simt aceleași emoții ca noi: frică, tristețe, disperare, durere, dezamăgire, asta ca să le numesc doar pe cele negative.
Am fost o specie mândră și frumoasă. Am fost. Acum suntem niște criminali proști.

Vizualizări: 358

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: