Afacere pusă pe butuci de instituţiile statului

O fabrică de prelucrare a fructelor şi legumelor, care ar fi creat câteva locuri de muncă, nu poate fi deveni funcţională din cauza funcţionarilor din cadrul Agenţiei Finanţelor Publice. Este vorba despre afacerea familiei Toma din Cruşeţ care în momentul de faţă este blocată pe motiv de evaziune fiscală, după ce Finanţele au estimat o producţie record de 600 de tone de legume pe o suprafaţă de 3000 de mp în decurs de circa 3 luni. Deşi procurorii s-au convins că este vorba despre o aberaţie şi au decis neînceperea urmăririi penale, cei de la ANAF au înaintat recurs şi urmează să pună sechestru chiar şi pe utilajele care până la ora actuală nu au fost puse în funcţiune.

Vasile Toma, investitorul din Cruşeţ care a cheltuit peste 400.000 de euro pentru o fabrică de conserve, a câştigat în prima instanţă procesul cu Fiscul. Cu toate acestea, conturile i-au rămas în continuare blocate întrucât ANAF a înaintat recurs. „Am primit neînceperea urmăririi penale, după ce procurorul a constatat că nu există fapta pentru care Fiscul a blocat conturile familiei mele. Cei de la ANAF m-au acuzat că aş fi făcut evaziune fiscală din cauză că am cumpărat sămânţa de roşii în octombrie 2010, iar producţia am declarat-o în anul 2011. Dumnealor au estimat că din octombrie până în decembrie 2010 am realizat o producţie de 600 de tone de roşii pe 3000 de metri pătraţi. Au calculat că am o evaziune de 3,5 miliarde de lei vechi. Este o aberaţie acest lucru, nu se poate realiza o astfel de producţie în doar câteva luni. Dacă ar afla olandezii m-ar plăti în aur ca să vin să le realizez şi lor o producţie record”, a declarat Vasile Toma. În moment de faţă, acesta se aşteaptă ca ANAF să-i pună sechestru pe utilaje. „Am câştigat procesul, iar în loc să-şi recunoască greşeala şi să-mi deblocheze conturile cei de la ANAF au făcut recurs şi m-au anunţat că îmi vor pune sechestru pe utilaje până la o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei. Pentru a putea să mă judec cu ANAF am depus o cauţiune de 120 de milioane de lei vechi, bani pe care i-aş fi putut investi în utilaje. Cred că va mai dura încă doi ani până să se rezolve situaţia. După recurs trebuie să fac adresă la Finanţe pentru deblocarea conturilor, apoi trebuie să primesc răspunsul. În proporţie de 99% sunt convins că îmi vor răspunde că trebuie să aştept hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă şi vor mai trece încă doi ani”, a precizat Vasile Toma.

„Dacă ar fi trăit Vlad Ţepeş, i-ar fi tras de două ori în ţeapă”

În condiţiile în care o parte din utilaje nici măcar nu au fost scoase din cutii, foarte mulţi oameni din Cruşeţ întreabă când se deschide fabrica pentru a putea să-şi câştige o pâine.  „Aproximativ 8 miliarde de lei vechi am investit numai în utilaje, numai maşina de înfoliat borcanele a costat 4.000 de euro şi în loc s-o folosim o ţinem degeaba în cutie. Cei de la Finanţe nu ne-au făcut rău numai nouă, au făcut rău comunei şi statului care au pierdut impozite din cauză că nu ne permit să deschidem fabrica. În doi ani de procese, de când am conturile blocate, estimez o pierdere de 10 miliarde de lei vechi pentru noi şi o pierdere de cel puţin 2 miliarde pentru stat, bani care ar fi venit din impozite. Pe lângă producţia noastră, aş fi putut achiziţiona din comună încă 100 de tone pentru prelucrare”, a declarat Vasile Toma.

Odată cu deschiderea fabricii de conserve s-ar fi creat şi câteva locuri de muncă. „În proiect am 10 locuri de muncă, am găsit oamenii, dar i-am trimis acasă pentru că nu pot deschide fabrica. Dacă ar fi trăit Vlad Ţepeş i-ar fi tras de două ori în ţeapă pe cei de la Finanţe Gorj. Eu, unul, aş propune ca cei de la Gorj să fie trimişi, prin rotaţie, câte 6 luni de zile în Sibiu şi Braşov să vadă şi ei că acolo parcă e altă ţară. Investitorii sunt sprijiniţi dacă vor să facă ceva. Aici nu ştiu cum să-ţi dea în cap să te doboare mai repede dacă vrei să faci ceva. Fac cum fac şi inventează ceva pentru a nu-ţi permite să te dezvolţi”, a menţionat investitorul din Cruşeţ.

Agricultorii plătesc impozite de două ori

Agricultorul din Cruşeţ a ajuns să-şi regrete investiţia din cauza piedicilor care i s-au pus. Ba mai mult, se gândeşte să-şi urmeze familia în Anglia. „Îmi pare rău că am investit bani şi că am muncit degeaba. Dacă aş găsi un chinez sau un om de orice culoare care mi-ar spune că mi-ar lua investiţia, mâine aş pleca din ţară ca să trăiesc liniştit în afară. Soţia şi copiii mei lucrează în Anglia. Am rămas aici cu intenţia de a putea face ceva cu banii trimişi de ei. Dar mă bate gândul ca după ce rezolv problemele aici să-mi amenajez sere în Anglia. Acum, mai nou, din cauza birocraţiei şi legislaţiei, românii îşi deschid afaceri în Bulgaria sau Italia, dar cu puncte de lucru în România. Străinii se mulţumesc cu impozitele, iar oamenii nu mai întâmpină atâtea probleme când îşi fac afaceri. La noi, fiecare se uită să te jupoaie cum poate”, a declarat Vasile Toma. Acesta a mai precizat că proprietarii de sere plătesc impozit de două ori. „Noi, agricultorii care avem sere şi solarii, plătim impozit de două ori şi puţini ştiu asta: o dată plătim impozit pentru sera acoperită, iar o dată cei 16% care se percep la factură când vindem produsele”, a menţionat Vasile Toma.

Vizualizări: 237

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: