OMV Petrom, investiţii de sute de milioane de euro în Gorj

Peste 310 milioane de euro a investit OMV Petrom din 2008 şi până în prezent în cele trei proiecte de amploare pe care le-a realizat în Gorj. Este vorba de sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani, zăcământul de la Totea şi exploatarea de la Bustuchin. Compania anunţă că în următorii ani va mai investi în Gorj circa 55 de milioane de euro.

Conducerea OMV Petrom, cel mai cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a prezentat ieri în cadrul unei şedinţe ce a avut loc la Prefectura Gorj cele trei proiecte majore de investiţii din judeţul Gorj. La discuţii au luat parte autorităţile judeţene, şefii de instituţii din Gorj, primarii din localităţile în care societatea desfăşoară activităţi, dar şi parlamentarii Dian Popescu, Mihnea Costoiu şi Mihai Weber.

Cei de la OMV Petrom au spus că investiţiile din Gorj au o valoare cumulată de aproximativ 365 milioane de euro, din care 310 milioane de euro au fost deja investite. Investiţiile din ultimii ani au transformat judeţul Gorj în regiunea cu cea mai mare producţie de gaze din portofoliul OMV Petrom, spun cei din conducerea companiei. „În acest judeţ, Petrom se simte ca acasă, pentru că avem o activitate importantă şi pentru că vedem perspective pentru a dezvolta această activitate. Avem 1000 de oameni care lucrează în Petrom sau în industria de servicii şi avem chiar mai mult dacă adăugăm la acestea colegii noştri care lucrează în zona Ţicleni”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Upstream.

foto: SISTEMUL DE LIVRARE A GAZELOR HUREZANI

Hurezani

Proiectul privind sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani a fost finalizat în 2010. Dezvoltarea sistemului de gaze de la Hurezani a facilitat livrările de gaze în sistemul naţional de transport, spun cei de la OMV Petrom. Zăcământul Totea Deep a fost identificat în 2011 şi este una dintre cele mai importante descoperiri de gaze din România, din ultimii ani, spun mai-marii companiei. OMV Petrom reuşeşte să producă aici 15.000 de barili pe zi.  În cadrul proiectului au fost forate cinci sonde de mare adâncime şi a fost construită infrastructura. În ceea ce priveşte proiectul de la Bustuchin, compania estimează că va permite creşterea producţiei de gaze din zonă prin forarea a 21 de sonde noi, din care 6 au fost deja forate. De asemenea, va fi modernizată infrastructura de producţie. Pentru această zonă compania a prevăzut în bugetul pentru investiţii suma de 53 de milioane de euro.

Primarii nu au avut ocazia să-şi spună opinia

La şedinţa în care cei de la OMV Petrom au prezentat stadiul investiţiilor în Gorj au luat parte şi mai mulţi primari din localităţile unde compania derulează activităţi. Unii edili s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au putut să-şi spună punctul de vedere în cadrul şedinţei. „E bine că se fac asemenea întâlniri. E rău că şi noi, primarii, care am fost în sală, trebuia să ne spunem punctul de vedere. Trebuia să ne lase să spunem şi noi ce gândim, ce a făcut OMV în comunităţile noastre pentru că, până la urmă, de aceea am venit aici, n-am venit numai să plecăm de la Bustuchin, de la Turburea, să vedem reprezentanţii OMV. Îi ştiam şi îi cunoşteam, dar probabil era mult mai bine să avem asemenea discuţii pentru că din discuţii se iscau anumite adevăruri. Puteam să le punem pe tapet şi poate rezolvam ceva. Mă refer la drumuri din comunităţi, la a construi ceva pe educaţie, o grădiniţă, o casă de cultură, un cămin multifuncţional. Sunt destule de discutat”, a precizat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin. 

Vizualizări: 306

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: