Opt afacerişti din Gorj, anchetaţi la Mehedinţi!

Dimineaţă de coşmar ieri pentru opt patroni din Târgu Jiu, Novaci şi Peşteana, după ce mascaţii le-au bătut la uşă şi le-au dat vestea că au locuinţele percheziţionate. Dintre toţi, numele  cel mai cunoscut este cel al lui Nicolae Măroiu, cel care deţine un spaţiu comercial în zona centrală a municipiului, fostul local „Modern”, pus gaj la bancă şi preluat ulterior de Dan Floarea, închiriat Poştei Române şi devenit, în cele din urmă, spaţiu comercial.

Percheziţiile de ieri nu au însă legătură cu afacerea respectivă, ci cu o evaziune fiscală de vreo 9 milioane de euro, anchetată de IPJ Mehedinţi, la Drobeta Turnu Severin fiind duşi toţi cei opt. Ei s-au alăturat unui grup de alţi peste 40 de afacerişti aduşi din zona de vest a ţării, în special, dar şi din capitală, numele cel mai sonor fiind cel al lui Georgică Cornu, „regele asfaltului”, cel cu multiple interese şi afaceri în judeţul vecin şi nu numai. Administratorul de la firmele acestuia, Lucian Caraiman, a fost şi el ridicat de mascaţi şi adus la audieri, la fel ca şi administratorul firmelor primarului de la Baia de Aramă, Nicolae Semen spunând însă că el nu a făcut niciodată afaceri cu Cornu şi că nu ştie pentru ce a fost luat de acasă. De altfel, toţi cei aproape 50 de afacerişti aduşi la Drobeta Turnu Severin au spus că „nu ştiu” pentru ce sunt aduşi la Poliţie, dar anchetatorii vorbesc despre facturi false folosite de firmele acestora şi luate, cel mai adesea, de la romii din Strehaia.

„Din cercetări, a rezultat faptul că, în perioada 2008-2014, 101 persoane, în calitate de asociaţi, administratori sau împuterniciţi ai 88 de societăţi comerciale, ar fi eludat obligaţiile fiscale. De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că ar fi dispus înregistrarea în contabilitate a mai multor facturi fiscale emise în baza unor operaţiuni comerciale fictive, reprezentând cheltuieli cu achiziţia de material de construcţii, piese şi componente auto, în valoare totală de peste 22,5 milioane de euro (peste 1 miliard de lei), pentru care ar fi dedus ilegal T.V.A. şi ar fi diminuat artificial impozitul pe profit”, arată Poliţia Română într-un comunicat de presă. Prin aceste operaţiuni fictive, cei în cauză ar fi prejudiciat bugetul general consolidat cu peste 9 milioane de euro. Poliţiştii mai arată că prin intermediul societăţilor controlate, cei în cauză ar fi efectuat mai multe tranzacţii financiare, respectiv depuneri succesive de valori monetare, urmate de retrageri imediate sau de „rularea” acestor valori prin conturile bancare ale societăţilor. Astfel, aceştia ar fi disimulat provenienţa şi circulaţia banilor, azi urmând să fie decise numele pentru care anchetatorii cer mandate de arestare preventivă la instanță.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: