Ordonanţa 116 va fi reactivată

Minerii din zona Motru şi Tehomir, care vor rămâne pe dinafară după închiderea subteranului, vor putea pleca acasă cu nişte bani în buzunar. Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a declarat ieri că sunt făcute demersuri pentru reactivarea Ordonanţei 116, cea care prevede plăţi compensatorii pentru cei care pleacă din sistem.

Pe lângă aceasta, Niţă mai are în plan şi aprobarea altor legi.  „Încercăm să facem lucrul acesta (reactivarea Ordonanţei 116- n.red.) şi mai încercăm să promovăm şi o lege privind exproprierea din domeniul privat pentru utilităţi publice mai ales în domeniul mineritului, gazelor naturale şi reţelelor electrice“, a spus Niţă. Întrebat dacă valoarea plăţii compensatorii va fi tot de 29.000 de lei, Niţă a răspuns: „E nu ştiu asta, se lucrează acum“.

De reactivarea acestei ordonanţe ar putea beneficia câteva sute de angajaţi din zona Motru. Managerul Laurenţiu Ciurel mai spune că aceştia mai au şi posibilitatea transferului la altă unitate din CEO. „Este vorba despre 368 oameni relocaţi sau care pot să plece cu 116 doar cu dorinţa lor, dacă nu există posibilitatea relocării lor. Spre exemplu, Tehomir are o parte din activitate făcută cu firme terţe, nu o să mai facă cu firme terţe, ci cu persoane care rezultă din zona Tehomir“, explică Ciurel.

Dar, ministrul consideră că disponibilizările nu sunt unica soluţie pentru reducerea cheltuielilor. „Nu am spus niciodată că disponibilizările reprezintă singura cale de restructurare. Am spus doar că este una dintre căi şi că alături de aceasta există şi posibilitatea reducerii cheltuielilor de sponsorizare, de protocol, de sport, de mai ştiu eu licitaţie făcută aiurea, de închiriere de macarale, de basculante, la preţuri astronomice“.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: