Organismul românului e 70% ţeapă

Nu ştiu dacă am mai scris despre subiectul ăsta. Foarte posibil, pentru că mă gândesc la el în fiecare zi. Dacă am mai făcut-o, îmi cer scuze. Trebuie să mă suportaţi din nou.Românii nu mă dezamăgesc. Suntem un popor perseverent şi serios, trebuie să recunosc. Cu fiecare domeniu nou în care mă învârt, cu fiecare cunoştinţă nouă pe care mi-o fac, realizez că românii sunt la fel, indiferent de înălţime, sex, studii sau profesie: românii dau ţeapă cu o seriozitate ancestrală, aproape cu religiozitate, aş spune. Unii o fac chiar fără să vrea, la presiunea anturajului şi a tradiţiei strămoşeşti. Când fac o afacere cu cineva, oricât de formală sau de măruntă ar fi ea, românii încearcă să-l păcălească pe acel cineva aproape din politeţe. Ţeapa e demnitatea lui. Să nu încerce să o dea ar însemna să-şi calce pe principii. Dacă fraierul se prinde, bine, nici o problemă. Zâmbesc amândoi şi se trece peste moment fără jenă sau false pudori. Dacă nu se prinde, cu atât mai bine. Ţeapa e înfăptuită şi tradiţia continuată.

Vă spuneam că îmi întăresc credinţa formulată mai sus cu fiecare nou orizont care, să zicem, mi se deschide. De exemplu, recent mi s-a deschis cel auto, de când am devenit şofer în Bucureşti. În maxim două luni am luat cel puţin cinci ţepe pe partea de auto. Ţeapa la spălătorie şi ţeapa la service erau planificate. Dar ţeapa la benzinăriile alea frumoase, de unde-mi cumpăram şi înainte bere scumpă şi şerveţele umede, asta mi se pare prea de tot. Să mă păcălească Petromul la pompă cu 15 litri (pe calculatelea!), adică cu 75 de lei la un plin, mi se pare... glorios! Asta duce teoria mea mai departe: nu numai oamenii s-au învăţat să dea ţepe la noi, ci şi marile companii. Logic, aţi spune, că doar şi companiile alea sunt formate din oameni.

Şi eu vă voi zice: da, dom’le, într-adevăr, dar chiar aşa... Nu mai există vreun directoraş suedez serios pe la Petrom, care să le dea peste nas- De fapt, cred că nu mai există directoraşi suedezi nici la Ikea, aşa că nu ştiu de ce mă mir. Vă las, mă duc să iau o ţeapă la bancă. Cu bine!

mantzy.wordpress.com

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: