Padeşul, cel mai afectat de şomaj

Localitatea gorjeană cu cea mai mare rată a şomajului este Padeşul, conform datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Astfel, în rândul populaţiei stabile cu vârste cuprinse între 18 şi 62 ani de pe raza judeţului, la sfârşitul lunii mai, cei mai mulţi şomeri prin raportare la numărul de locuitori, erau înregistraţi în Padeş, unde rata şomajului ajunge la 16,6%.În general, la nivelul judeţului, rata şomajului este mult mai mare în localităţile rurale decât în cele urbane.

Damian Ion Horcea, şeful de serviciu al Agenţiei Locale Gorj, confirmă acest lucru: „La Padeş, dintre cei 3136 locuitori, 521 sunt şomeri. Alte localităţi din mediul rural în care oamenii sunt foarte afectaţi de lipsa unui loc de muncă sunt Cătunele, Bolboşi, Glogova, Hurezani, Cruşeţ, Plopşoru, Stoina, Dragoteşti, Bengeşti-Ciocadia şi Borăscu. În toate acestea, rata şomajului depăşeşte nivelul de 10%”. În ceea ce priveşte locuitorii din mediul urban, cei mai afectaţi sunt cei din Târgu-Cărbuneşti şi Motru, localităţi în care rata şomajului depăşeşte nivelul de 8.5%. Horcea mai precizează că la polul opus se află localităţile Rovinari, Ciuperceni, Bărbăteşti,Bumbeşti-Jiu, Leleşti şi Alimpeşti, unde se înregistrează cei mai puţini şomeri în raport cu numărul de locuitori. Ponoasele le trag tot gorjenii stabiliţi în localităţile izolate, de care investitorii fug cât văd cu ochii, pentru că aici nu există infrastructura necesară derulării în condiţii normale a unor afaceri.

Gorjul, pe locul şapte la rata şomajului

In prezent, la nivelul judeţului Gorj se înregistrează 16.857 şomeri, număr care situează judeţul nostru pe locul şapte la nivel naţional. Dintre aceştia, 11.151 primeau la sfârşitul lunii mai indemnizaţie de şomaj, în uşoară creştere faţă de luna precedentă. Conform informaţiilor furnizate de AJOFM Gorj, dintre şomerii indemnizaţi aflaţi în plată, 9433 primesc ajutor de 75%, iar 1238 beneficiază de o indemnizaţie de 50%. În ceea ce priveşte repartiţia pe grupe de vârste, gorjenii cu vârste cuprinse între 40 şi 49 ani sunt cei mai afectaţi de lipsa unui loc de muncă stabil. De asemenea, şansa găsirii unui loc de muncă scade odată cu nivelul de pregătire profesională. Cei mai mulţi şomeri gorjeni, în număr de 10.302, provin din rândul muncitorilor.

Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: