Palatul Copiilor îi lasă pe profesori fără clienţi la meditaţii

Sute de părinţi şi-au înscris în acest an copiii la cercurile de limbi străine din cadrul Palatului Copiilor din Târgu Jiu. Majoritatea au apelat la cursurile de aici pentru a scuti banii daţi pe meditaţii cu profesorii din şcoală. Aşa se explică şi numărul mare de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani înmatriculaţi în această toamnă la cursurile de limba engleză şi franceză de la Palatul Copiilor.

Peste 700 de elevi vin lunar la Palatul Copiilor pentru a învăţa limba engleză şi limba franceză. Cei mai mulţi, peste 500, învaţă limba engleză, materie la care în particular tariful depăşeşte 20 lei pe şedinţă. Pentru a rămâne cu aceşti bani în buzunar mămica unui elev a preferat ca în acest an copilul aici. „Plăteam prea mult pentru pregătiri, aşa că am apelat la această soluţie”, afirmă o mămică. Nici cluburile particulare nu mai sunt preferate de părinţi tot din acelaşi motiv. „Am preferat să îţi aduc aici din cauza faptului că la vârsta de zece ani are nevoie de mai multă conversaţie. Timp de trei ani a fost înscris la un club particular unde trebuia să plătim 70 lei pe lună, iar grupa era formată şi din 12 copii”, spune Liliana Cho, mama unui alt elev înscris recent la cenaclul literar de engleză. Directorul Palatului Copiilor, Pompiliu Ciolacu, menţionează că în acest an numărul elevilor înscrişi la cercurile de limbi străine a fost cu mult mai mare faţă de anii trecuţi. „Vin aici pentru a învăţa o limbă de circulaţie internaţională şi pentru a scuti părinţii de plata unor pregătiri la aceste obiecte de studiu”, afirmă Pompiliu Ciolacu.

Scump la liceu

Dar dacă elevii din clasele gimnaziale scapă de plata meditaţiilor, nu acelaşi lucru se întâmplă cu cei de la liceu, care trebuie să plătească bani grei pentru a se pregăti. Ceea ce nu înţelege elevul la clasă este explicat la domiciliul dascălului pentru sume ce variază între 20 şi 50 lei, în funcţie de experienţa profesorului. Profesorilor gorjeni ce îşi meditează elevii de la clasă contra-cost vor risca însă excluderea din sistem conform unui amendament al Legii Educaţiei. Cu această măsură este de acord şi Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj. „Meditaţiile nu vor dispărea din România, însă sunt de acord cu interzicerea meditaţiilor cu elevii de la clasă deoarece în acest caz există suspiciunea de şantaj”, afirmă Vasile Mija.

Înşeală statul cu meditaţiile

În evidenţele Direcţiei Finanţelor Gorj sunt înregistraţi doar zece profesori ca persoane fizice autorizate care îşi declară veniturile provenite din meditaţii. Numărul profesorilor care au intrat în legalitate a rămas neschimbat faţă de anul trecut, majoritatea preferând să înşele statul.

Deşi este un fenomen binecunoscut Direcţia de Finanţe nu a demarat nici un control pentru depistarea celor care oferă meditaţii ilegal. Aceştia au fost împiedicaţi de inexistenţa unei reclamaţii care să îi acuze pe profesori că practică meditaţii.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: