Pandurii, în top 10 la puncte UEFA pentru România

Pandurii Târgu Jiu se află pe locul şapte într-un top al echipelor care au adus cele mai multe puncte UEFA României în ultimul deceniu. În clasamentul punctelor UEFA, realizat de site-ul de statistică football-coefficient.eu, Pandurii devansează echipe de top precum Dinamo, FC Viitorul sau Universitatea Craiova.

După mai bine de doi ani de la retrogradarea din Liga 1, Pandurii se zbate să reziste în eşalonul secund, dar punctează în continuare la capitolul imagine a fotbalului românesc.

Echipa de fotbal din Târgu Jiu se află pe locul şapte în clasamentul formaţiilor care au adus puncte UEFA României în ultimul deceniu, gorjenii având două calificări în UEFA Europa League, în 2013 când au realizat cea mai mare performanţă din istoria clubului, calificându-se în grupele Europa League, şi în 2016 când au părăsit competiţia din primul tur jucat, turul trei preliminar.

Echipa oraşului Târgu Jiu a totalizat, prin cele 14 meciuri jucate în competiţiile europene intercluburi, 6000 de puncte, cele mai multe acumulate în 2013, anul în care Pandurii a reprezentat România în grupele Europa League alături de Steaua.

Istoria clubului Pandurii a consemnat prima participare a gorjenilor în UEFA în 2013, atunci când Pandurii, Petrolul Ploieşti şi Astra Giurgiu s-au calificat în Europa League, iar Steaua în Champions League.

În acel an România a stabilit un record al coeficientului UEFA, fiind pe locul I după ce toate cele patru echipe înscrie la start au ajuns în play-off. Pandurii a eliminat în turul II preliminar pe Levadia Tallin, în turul III pe HapoelTel Aviv, iar în play-off au trecut de Sporting Braga reuşind o premieră pentru club şi pentru oraşul Târgu Jiu, calificarea istorică în grupele Europa League, unde gorjenii au întâlnit  Fiorentina, Pacos de Ferreira şi Dnepr.

În urma evoluţiilor din acel sezon s-a luat şi decizia construirii unui nou stadion la Târgu Jiu, pentru ca Pandurii să poată juca acasă în cupele europene, meciurile de pe teren propriu din grupe fiind disputate, în 2013, la Cluj pentru că stadionul din Târgu Jiu nu îndeplinea criteriile UEFA pentru omologare.

În anul în care clubul Pandurii a intrat în insolvenţă, anul 2016, echipa s-a calificat din nou în Europa League, turul III preliminar, fiind eliminată însă din competiţie de Maccabi Tel  Aviv.

În total, doar 17 echipe din ţară se regăsesc în clasamentul punctelor UEFA adunate de cluburile din România în acest deceniu.

Clasamentul punctelor UEFA obţinute de echipele din România în acest deceniu: 

    1.FCSB – 79.000 puncte (10 participări în cupele europene)

    2. CFR Cluj – 38.000 puncte (5 participări în cupele europene)

    3.Astra Giurgiu – 26.500 puncte (5 participări în cupele europene)

    4.FC Vaslui – 8.000 puncte (3 participări în cupele europene)

    5.Petrolul Ploieşti – 8.000 puncte (2 participări în cupele europene)

    6.Rapid Bucureşti – 6.500 puncte (2 participări în cupele europene)

    7.Pandurii Târgu Jiu – 6.000 puncte (2 participări în cupele europene)

    8.Dinamo – 5.000 puncte (4 participări în cupele europene)

    9.Viitorul – 4.500 puncte (4 participări în cupele europene)

    10.U Craiova – 4.000 puncte (3 participări în cupele europene)

    11.Oţelul Galaţi – 4.000 puncte (1 participare în cupele europene)

    12.Gaz Metan Mediaş – 3.000 puncte (1 participare în cupele europene)

    13.Poli Timişoara – 1.500 puncte (1 participare în cupele europene)

   14. FC Botoşani – 1.500 puncte (1 participare în cupele europene)

    15.Unirea Uriceni – 1.000 puncte (1 participare în cupele europene)

    16.ASA Târgu Mureş – 1.000 puncte (1 participare în cupele europene)

   17. Poli Iaşi – 0.500 puncte (1 participare în cupele europene)

Vizualizări: 1,696

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: