PARADOX: Aleşii USL au mai puţine voturi decât cei de la PP-DD

Liderii USL au lansat atacuri dure la adresa parlamentarilor ARD şi PP-DD, despre care spun că au intrat în parlament de pe locurile doi şi trei. România are 588 de parlamentari pe 452 de colegii (plus cele care revin minorităţilor), ca urmare a unui sistem electoral la fel de original ca şi democraţia din România. Un sistem care avantajează partidele mari, deşi tocmai reprezentanţii acestora urlă acum ca din gură de şarpe.

USL a obţinut 60% din voturile românilor, dar uniunea are 67% din mandatele de parlamentar. În acelaşi timp, PP-DD a luat 14% din voturi, dar are numai 11% din mandate. „Este un sistem electoral care favorizează partidele mari. Este o ipocrizie din partea USL să spună că parlamentarii ARD şi PP-DD sunt în plus în viitorul parlament”, a declarat Niculina Mocioi, deputat PP-DD prin redistribuire.

Liderii USL spun că votul uninominal pur, susţinut acum câteva luni de guvernul Ponta, ar fi făcut în aşa fel încât numărul de mandate să fie egal cu numărul de parlamentari. Niculina Mocioi a avertizat însă că astfel am fi avut un parlament 95% USL şi 5% UDMR. „Chiar dorim să ne întoarcem în urmă cu 23 de ani, să avem un parlament aproape monocolor? Cred că opoziţia este necesară în România. Sigur să situaţia de astăzi, cu 588 de parlamentari, nu este una normală. Dar şi mai anormal era ca USL cu 60% din voturi să aibă 95% din mandate, iar peste 30% din populaţie, care a votat cu ARD şi cu PP-DD, să nu fie reprezentată în parlament”, a spus Niculina Mocioi. Aceasta a mai precizat că liberalii şi social-democraţii sunt cei care au adoptat acest sistem electoral în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, deoarece atunci erau interesaţi să intre în parlament de pe locurile 2 şi 3. „Este imoral să schimbăm sistemul electoral în funcţie de interesele de moment. USL a vrut uninominal pur în 2012 pentru că, pe fondul politic actual, putea realiza un parlament monocolor”.

De acord cu indemnizaţii reduse

Un parlamentar costă mult, iar cei peste o sută de parlamentari în plus creează serioase probleme. Mai mult, chiar sala de plen trebuie modificată, pentru că nu sunt suficiente scaune. Sistemul electronic de vot trebuie refăcut şi aşa mai departe. Premierul Ponta a anunţat că nu va suplimenta bugetul parlamentului, astfel că a recomandat reducerea indemnizaţiilor parlamentarilor. O propunere cu care chiar parlamentarii USL nu au fost de acord, pe motiv că ar trebui reduse doar indemnizaţiile celor intraţi la redistribuire, pentru că aceştia au avut mai puţine voturi.

Deputatul Niculina Mocioi a spus că i se pare corectă reducerea indemnizaţiilor, pentru că nu este normal ca românii să scoată mai mulţi bani din buzunar, pentru susţinerea aleşilor. „Nu este vina alegătorilor că legea este de aşa natură. Vreau să spun însă un lucru. Fiecare deputat PP-DD care a intrat la redistribuire a trebuit să adune circa 22.000 de voturi de la colegii săi din judeţ sau din ţară. Asta în timp ce parlamentarii care au închis colegiile, au intrat în parlament cu 15.000 de voturi, unii mai multe, alţii mai puţine. Legea electorală are multe astfel de paradoxuri, dar în medie, fiecare parlamentar PP-DD are mai multe voturi decât parlamentarii USL”, a explicat Mocioi.

CALCULE

USL a avut la Camera Deputaţilor 4.344.238 de voturi valabil exprimate şi are 273 mandate de deputat, adică o medie de 15.912 voturi pe parlamentar.

Alianța România Dreaptă, la Camera Deputaților, a avut 1.223.189 de voturi valabil exprimate şi a obţinut 56 de mandate de deputat, cu o medie de 21.842 de voturi pe cap de parlamentar.

Partidul Poporului – Dan Diaconescu a obţinut 1.036.730 de voturi valabil exprimate şi are 47 de mandate în Camera Deputaţilor. Asta înseamnă că fiecare pepededist reprezintă în parlament 22.058 de români.

RECORD

Localităţile din Colegiul 1 Tismana – Bumbeşti Jiu sunt reprezentate în parlament de patru persoane. Este vorba de cei doi deputaţi din colegiul 1, Rotaru şi Cupă, precum şi de doi senatori, Dian Popescu şi Tudor Barbu.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: