Părinţii nu se îngrămădesc să-şi ia acasă copiii instituţionalizaţi

Numărul copiilor rămaşi în centrele de plasament creşte concomitent cu numărul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate. Odată instituţionalizaţi, copiii nu mai sunt luaţi acasă de către părinţi nici chiar pe perioada vacanţei. Principala cauză invocată de părinţi o reprezintă resursele financiare insuficiente pentru întreţinerea copiilor.

Foarte puţini părinţii şi-au luat acasă, pe perioada vacanţei, copiii instituţionalizaţi în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Din cei peste 300 de copii aflaţi în sistemul rezidenţial doar aproximativ 90 îşi petrec lunile de vară în familii. Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că majoritatea părinţilor nu au posibilităţi materiale pentru a-i putea întreţine chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. Pentru a nu simţi lipsa familiei copiii rămaşi în centrele instituţiei beneficiază de tabere şi ieşiri la iarbă verde. Astfel, în perioada 20-26 august, un grup format din 20 de beneficiari ai Complexului de Servicii Comunitare Târgu Jiu, împreună cu doi însoţitori, vor pleca în tabără la Săcelu. “Pe perioada vacanţei, pentru copiii de la Centrul Maternal au fost planificate două ieşiri la iarbă verde, la Şuşiţa. Cei de la Complexul Târgu Cărbuneşti şi cei de la Târgu Jiu vor pleca în tabără la Săcelu, iar copiii de la Complexul Novaci vor beneficia de tabere la Călimăneşti şi excursii la Vâlcea. În toate centrele rezidenţiale se organizează activităţi recreative şi distractive pentru a veni în sprijinul copiilor rămaşi în sistem”, a declarat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Gorj. Pentru ca micuţii să poată merge în familie este nevoie de o solicitare scrisă, în baza căreia se va efectua o anchetă socială la domiciliul solicitantul pentru a se vedea dacă există condiţii de locuit şi posibilităţi materiale. “În cazul în care există solicitări din partea altor persoane, decât membrii familiei naturale, se vor cere referinţe de la autorităţile locale, vecini şi colegii de serviciu ai solicitantului. În toate situaţiile se ţine cont de părerea copilului în raport de capacitatea lui de înţelegere”, a mai precizat Gheorghe Zisu.

MONITORIZAŢI

Chiar dacă nu sunt instituţionalizaţi peste 700 de copii au ajuns în evidenţele  DGASPC Gorj din cauză că au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. O parte  dintre aceştia au fost lăsaţi în grija rudelor, iar ceilalţi au fost luaţi în plasament de către direcţie. Numărul părinţiilor care merg să muncească în străinătate creşte alarmant pe perioada verii.   

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: