Parlamentarii PDL îi cer lui Boc reevaluarea proiectelor 322

Parlamentarii PDL Cosmin Popescu şi Severus Miltaru au înaintat o adresă premierului Emil Boc, după ce 32 de primari din Gorj au rămas cu buza umflată pentru că le-au fost blocate proiecte de milioane de euro. Lucrurile pare să se fi împotmolit la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Craiova, ce le-a oferit primarilor gorjeni punctaje ce i-au lăsat fără finanţări. Cei doi parlamentari l-au întrebat pe premier „Judeţul Gorj face parte din România“, având în vedere că nici un primar nu obţinut finanţare. Primarii rămaşi fără apă şi canalizare le ţin isonul şi au plecat cu jalba la Bucureşti. Doi funcţionari ai Agenţiei de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit din Craiova, Daniel Popescu şi Ştefan Vinerean.

295 de primari din ţară au obţinut finanţări de la Ministerul Agriculturii prin măsura 322. În Gorj, niciunul dintre cei 32 de primari care au depus proiecte nu au reuşit să întrunească punctajul. Primarii sunt foc şi pară pentru că spun că au cheltuit miliarde cu firme de consultanţă şi avize peste avize.

„Cu stupoare am observat că din totalul celor 295 de proiecte selecţionate niciunul nu a fost atribuit judeţului Gorj. De asemenea suntem singurul judeţ din ţară care nu a beneficiat de nici un proiect finanţat“, se arată în adresa parlamentarilor, înaintată premierului Boc. Aceştia sunt de părere că evaluarea a fost făcută în mod eronat şi tendenţios. Primarii confirmă acest lucru şi spun că în alte judeţe le-au fost luate în calcul parteneriatele cu ONG-urile, în timp ce în Gorj nu.

„Nu cunoaştem care a fost criteriul şi modalitatea de selecţie, dar considerăm că este unul subiectiv, din moment ce unele judeţe beneficiază de un număr semnificativ de proiecte finanţate, iar judeţul Gorj de nici unul.

Vă rugam Domnule Prim Ministru sa dispuneţi reevaluarea reală a proiectelor din judeţul Gorj, pentru ca in opinia noastră, a primarilor si consultanţilor evaluarea a fost făcută în mod eronat si tendenţios de către Centrul Regional Craiova. Va comunicam ca primarii din judeţul Gorj îşi rezerva dreptul de a înştiinţa forurile europene despre toate aceste aspecte arătate mai sus“, se arată în adresă.

Cotojman: Mă duc la Bucureşti

Primarul din Roşia de Amaradia, Valeriu Cotojman, este foarte supărat, punându-şi mari speranţe în această finanţare şi va merge la Bucureşti să depună contestaţie. Acesta intenţiona să modernizeze centrul civic, să alimenteze cu apă, dar şi asfaltarea de drumuri. „Mâine mă duc la Bucureşti să depun contestaţie. Am primit o hârtie în care spune că proiectul meu a fost eligibil reportat. Ce înseamnă asta- Mă duc şi eu să văd ce înseamnă asta“, spune primarul. Cât despre iniţiativa parlamentarilor de Gorj, primarul crede că este binevenită însă spune că dacă era mai devreme ar fi fost mai bine. „Iniţiativa este foarte bună. Ar fi bine să rezolve ceva, dar eu ştiu. Trebuia mai demult. Nu e posibil aşa ceva. Să nu primească nimeni. Singurul care s-a implicat a fost Cosmin Popescu“, a adăugat primarul.

Cotojman a amintit de problema gravă cu care se confruntă după alunecările de teren din Roşia de Amaradia. „Am cerut sprijinul ca să rezolv problema aceea cu alunecarea de teren. Am tot centrul civic blocat. Au venit atunci toţi factorii de decizie. Au spus să fac un zid de sprijin că mă ajută cu bani. Au făcut hotărârea, au depus-o, dar nu s-a mai interesat nimeni de ea. M-a lăsat şi constructorul cu munca pe jumătate. Nu ştiu ce să fac“, a povestit primarul supărat.

Vlăduleanu: Au trimis aici două fetişcane de la Craiova

Supărat este şi primarul din Licurici, Liviu Drăgulescu. Acesta depusese proiect pentru finanţarea unui drum, construirea unei grădiniţe şi dotarea unui cămin cultural. Acesta îşi pune speranţa în parlamentarii gorjeni că vor rezolva ceva. „Sunt foarte dezamăgit şi voi depune contestaţie. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu că cineva de la Iaşi mi-a văzut dosarul şi am primit 66 de puncte, a ajuns la Craiova şi mi-au scăzut 14 puncte. Am cheltuit un miliard ca să fac proiectul acesta, am alergat. Rămân aşa acum“, a precizat Drăgulescu. Alt primar, aceeaşi nemulţumire. Edilul din Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, pare să fie cel mai supărat, mai ales pe echipa ce a venit să facă verificarea în teren. „17 oameni au lucrat la proiectul acela şi am cheltuit mulţi bani. Au trimis aici două fetişcane de la Craiova, care nici nu ştiau cu ce se mănâncă treaba asta. Cred că ştiau cum le cheamă doar dacă aveau buletinul în faţă. Nu au vrut să merg cu ele, să le explic. Nu se poate aşa ceva. O să fac contestaţie şi sper să rezolve ceva şi parlamentarii noştri“, a spus Vlăduleanu. De asemenea, primarul din Turburea, Ion Bârcă, a declarat că va depune contestaţie.

„Încercăm şi noi să vedem de ce au fost descalificate. Am înţeles de la domnii primari că aici nu s-au luat în considerare parteneriatele sociale şi culturale. De asemenea, pe parcurs au schimbat mai multe puncte din ghid. Probleme au fost la Agenţia de Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit Craiova“.

CLAUDIA POPESCU, CONSILIER ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN GORJ

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: