Parlamentul a aprobat legea prin care PSD câştigă alegerile

Parlamentarii au aprobat, ieri, proiectul prin care primarii vor fi aleşi într-un sigur tur de scrutin, iar preşedintele Consiliului Judeţean, vicepreşedinţii şi viceprimarii vor fi desemnaţi prin votul consilierilor. Aceasta este decizia votată ieri de 278 de deputaţi. Legea favorizează primarii aflaţi în funcţie. Pentru judeţul Gorj asta înseamnă că PSD va câştiga fără probleme majoritatea primăriilor şi Consiliul Judeţean.

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerile locale. Astfel, preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Tot cu votul consilierilor vor fi desemnaţi, ca şi până acum, vicepreşedinţii şi viceprimarii. Aceştia vor putea fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor judeţeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, şi motivat.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoţite de liste de susţinători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3 şi 1000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum şi implementarea registrului electoral al Autoritatea Electorală Permanentă pentru gestionarea cetăţenilor cu drept de vot şi introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi a votului.

MANDAT

Potrivit noii legi, în cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecţii vor constata încetarea mandatului, nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

Vizualizări: 70

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: