Partidul lui Băsescu, sub sechestru

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile în unul din multele dosare care se vor aduna pe numele ei. E ziua şi denunţul pe numele blondei lui Băsescu, dar fostul preşedinte a simţit din nou nevoia să apară public pentru a declara că încă o susţine şi că o va face până la o eventuală condamnare definitivă. Cu sau fără probe, procurorii DNA susţin că parte din şpaga de la contractul Microsoft a ajuns la PDL şi a fost folosită în campania electorală din 2009. An cu alegeri prezidenţiale, când candidatul susţinut de PDL a fost Traian Băsescu.

Adrian Năstase a făcut puşcărie pentru campania electorală din 2004, când a fost organizat un eveniment numit „Trofeul calităţii”, unde firme de construcţii în principal, care aveau contracte cu statul, cotizau pentru participarea la simpozion, iar banii treceau prin nişte conturi şi ajungeau să plătească afişele şi alte materiale de campanie pentru candidatul PSD. Cinci ani mai târziu, bani negri, de această dată, au fost folosiţi în campania candidatului Băsescu. Probabil că este o chestiune de timp până când Traian Băsescu va avea aceeaşi soartă cu a lui Năstase. Pentru că există precedent, pe Năstase procurorii şi judecătorii nu l-au crezut când a spus că nu ştia din ce bani i-au fost tipărite afişele.

Pe de altă parte, procurorii spun explicit că sume mari de bani au ajuns la fostul PDL. Oare cum îi vor recupera? Vor pune sechestru pe partid, pe sediile şi bunurile acestuia, cum se întâmplă când este vorba de o firmă sau o persoană fizică? Acum PDL nu mai există, dar moştenirea lui a fost preluată, cu bune şi rele, de noul PNL. Dincolo de asta însă, în dosar apar cam toate numele grele din vechiul Partid Democrat Liberal, de la Blaga, Videanu, Berceanu, la Boc şi Anastase, dar şi mulţi alţii. Cum anchetele lovesc toate partidele din România la nivel de vârf, mă întreb cum va arăta scena politică la finalul acestui an. Câte zeci de parlamentari mai ajung după gratii? Câţi miniştri? Câţi preşedinţi de consilii judeţene? Câţi directori de instituţii? Câţi primari, câţi funcţionari, câţi medici şi profesori, câţi oameni ai legii care primesc şpagă? Pentru că DNA pare acum un balaur cu şapte capete, care face zeci de victime în fiecare zi.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: