Pârvulescu (FNME): Această primă este meritul salariaţilor

Liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie transmit conducerii CE Oltenia că acordarea primelor se datorează muncii depuse de către salariaţii mineri şi energeticieni, nicidecum administraţiei sau sindicatelor. Dumitru Pârvulescu, vicepreşedintele FNME, a comentat despre acordarea bonusurilor de sărbători, dar şi despre planurile de viitor în ceea ce priveşte mişcarea sindicală.  

Reporter: Până la urmă administraţia a anunţat că va acorda prime. Săptămâna trecută nu erau fonduri, acum sunt?

Dumitru Pârvulescu: Da. A fost la ora 9 (n.r. – luni) o întâlnire cu comisia stabilită de FNME, condusă de domnul Ruşeţ, li s-a spus că vor lua prin hotărâre de directorat şi  probabil că au luat această hotărâre, în sensul de a da 750 de lei la fiecare salariat din rezerva la fond şi 400 de lei la cei pe care i-au preluat de la CET Brăila. Cele două zile libere de la final de an nu vor mai fi neplătite, una va fi cu 75%, iar cealaltă va fi liberă plătită.

Rep.: Credeţi că administraţia acordă aceste prime pentru că pregătiserăţi pichetarea companiei?

D.P.: Noi, biroul executiv, am făcut adrese către primărie de a ni se acorda această doleanţă a noastră, dar hotărârea se lua în colegiul director, de aceea l-am şi convocat de urgenţă, pentru că nu biroul executiv poate să hotărască asupra acţiunilor de această amplitudine în federaţie. Numai că, de dimineaţă, la întâlnirea colegiului director, întrucât în prealabil avusese loc discuţia în comisia noastră de către directoratul CEO s-a renunţat la acest demers de a picheta sediul SDM al CEO. Nu mai aveam obiect, obiectul acestei pichetări era dat de afirmaţiile făcute de conducerea administrativă acum câteva zile, că nu vor da acest bonus de sfârşit de an. Probabil că s-a şi mers foarte bine şi asta i-a făcut să se răzgândească. În ultimele zile, s-a mers şi cantitativ şi ca preţ destul de bine, în ceea ce priveşte CEO.

Rep.: Mesajul administraţiei este că această primă este doar meritul ei, nu al sindicatelor. Cum comentaţi?

D.P.: Această primă nu este nici meritul administraţiei, nici al sindicatelor. Această primă este meritul salariaţilor care au făcut în acest an să fie rezultatele care sunt. Nu a dat nici administraţia, nici sindicatele, această primă s-a dat din rezerva la fondul de salarii care a fost creionat şi fundamentat pe baza producţiei rectificate care sigur se va realiza. Nu cred că şi-au prognozat altfel la bugetul executativ decât ceea ce se poate face în 12 luni. Repet, e meritul în totalitate al minerilor şi al energeticienilor, nu al administraţiei, nu al sindicatelor.

Rep.: Cum se încheie anul 2013 în ceea ce priveşte relaţia sindicate- administraţie?

D.P.: Eu cred că a fost un prim pas acesta de a nu duce până în ultima zi acordarea acestor prime. Sper să lase portiţa deschisă pentru discuţiile ulterioare dintre administraţie şi conducerea federaţiei noastre. Relaţia care există în prezent a-şi cataloga-o ca normală, dar un normal între ghilimele, ţinând cont de legislaţia muncii care există în România. Din păcate s-a apelat întrutotul la această legislaţie şi se vede ce a ieşit. Bine, această legislaţie, acoperită şi de conducerea majoritară din politica USL-ului. Dacă USL-ul nu ar fi avut această pondere nu ştiu dacă într-adevăr şi conducerea CEO ar fi avut această atitudine. Eu aşa cred, că este condiţionată şi de majoritatea absolută.

Rep.: Negocierea pachetelor de performanţă pe 2014 rămâne o problemă nesoluţionată. Ce se întâmplă dacă nu va fi această negociere? Ce spune CCM-ul?

D.P.: Aşteptăm să vină anul 2014 să ni se prezinte bugetul de venituri şi cheltuieli aferent acelui an şi după acea o să purtăm discuţii pe baza a ceea ce au în bugetul respectiv. Bineînţeles că ne aşteaptă un an greu pentru că, aşa cum se ştie, conducerea Complexului Energetic Oltenia a vândut destul de multe pachete pe contracte bilaterale, cantitatea e îmbucurătoare dar preţul pentru care s-au vândut aceste pachete ne dă de gândit. E un preţ undeva cu 15% mai mic decât preţul pe anul în curs. Nu ştiu dacă cantitatea de energie care se va vinde în plus faţă de anul acesta va acoperi şi acea diferenţă de preţ, ca venituri totale mă refer.

Rep.: Ce vă aşteptaţi să se întâmple la Consiliul de Coordonare al FNME din 11 ianuarie?

D.P.: Eu sper să se spună lucrurilor pe nume de fiecare organizaţie sindicală pentru că, mă repet a mia oară, federaţia este compusă din sindicate şi nu din membri, iar fiecare sindicat să-şi spună opinia faţă de trecut, adică faţă de anul acesta, faţă de prezentul care este destul de roz, şi în special faţă de viitorul mişcării sindicale care nu prea e roz, ţinând cont de legislaţia care este în România. Nu s-a modificat o virgulă în ceea ce priveşte legislaţia cu toate că în februarie 2012 USL a încheiat protocol cu cele patru confederaţii naţionale, că la şase luni, după ce vor veni la putere vor schimba această legislaţie. Au trecut doi ani şi nu s-a modificat o virgulă.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: