Pârvulescu (FNME): Era hilar să facem proteste acum

Protestele minerilor nemulțumiți de condițiile în care muncesc, de lipsa de interes a guvernanților față de compania energetică din Gorj se... amână din cauza moțiunii de cenzură. Deși mulți dintre sindicaliști anunțaseră inițial mitinguri și marșuri în această toamnă în Piața Prefecturii și la București, aceștia au făcut un pas înapoi din cauza scandalurilor de la Guvern. Anunță totuși că nu renunță la declanșarea conflictului de muncă dacă nu vor fi luați în seamă.

Mai mulți lideri de sindicat au anunțat că toamna va începe cu proteste la Târgu Jiu. Până acum, nimeni nu a declanșat o astfel de mișcare, iar acum nici nu ar avea cine să-i audă, date fiind incertitudinile de la Guvern și lipsa unui ministru la Energie. “Era hilar să facem niște proteste săptămâna aceasta, când se discută moțiunea de cenzură. Trebuie să lăsăm treaba să vedem ce se întâmplă, să atenționăm factorul de decizie guvernamental că trebuie luate măsuri urgente în acest domeniu, pentru a nu ajunge într-o situație critică. Pot să fie intervale critice și atunci ce faci ca și țară?”, s-a întrebat Dumitru Pârvulescu, la Gorj TV.

Președintele Federației Naționale Mine Energie a adăugat că minerii nu vor să renunțe la proteste. Semnalul lor de alarmă nu ține neapărat de locurile lor de muncă pe care le văd în pericol, ci pentru siguranța energetică națională, a fiecărui român care folosește energia electrică.

„Deciziile trebuie luate cât mai rapid. Din păcate, guvernanții au limitări în exercitarea mandatului. Există și acea moțiune de cenzură care va duce Dumnezeu știe la ce. Suntem în situația de a nu avea cărbune suficient datorită faptului că aceste acte normative de scoatere din circuitul silvic nu au fost date în 2014, 2015 pentru că, în industria producătoare de energie pe cărbune, ce faci azi nu se vede mâine, ci poimâine. Ca să scoți cărbune, trebuie să dai un munte de pământ! Noi am avut o întâlnire, vorbesc de sindicatele din Federația noastră, am stabilit un calendar. Noi nu protestăm împotriva cuiva, ci pentru ceva și o să protestăm cât de curând. Protestăm pentru locurile noastre de muncă și pentru siguranța în aprovizionarea românului. Hai să zicem că România poate se lipsește de locurile astea de muncă, 13 mii, dar ce vor face 17-18 milioane de români cu prețul la energia electrică și cu locurile lor de muncă?”, a continuat liderul FNME.

În continuare, compania energetică din Gorj așteaptă sprijin de la Guvern pentru a-și putea achiziționa certificatele de dioxid de carbon până la finalul lunii aprilie, anul viitor. Fără un sprijin de la stat, compania trebuie să facă un nou împrumut ca să nu riște să rămână fără autorizația de funcționare.

Vizualizări: 1,204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: