Paşi pentru înscrierea Căii Eroilor în patrimoniul UNESCO

Primăria Târgu Jiu va începe să întocmească documentaţiile necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” pentru UNESCO. Deşi termenul limită pentru finalizarea dosarului este data de 31 ianuarie 2015, comisiile de lucru din care vor face parte şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii îşi vor începe activitatea spre sfârşitul lunii viitoare.

Primăria Târgu Jiu şi Ministerul Culturii vor începe demersurile pentru a înscrie Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuşi, pe lista patrimoniului UNESCO. În perioada următoare cele două instituţii vor desemna persoanele responsabile cu întocmirea dosarului. Potrivit conducerii Centrului Municipal „Constantin Brâncuşi”, comisiile de lucru se vor întruni la Târgu Jiu spre sfârşitul lunii viitoare. „Termenul pentru finalizarea dosarului de nominalizare este data de 31 ianuarie 2015. Cu toate acestea, comisiile de lucru îşi vor începe activitatea în această primăvară pentru că documentaţia este foarte stufoasă. Regulile sunt foarte stricte şi probabil că vor fi impuse lucrări de modernizare pe Calea Eroilor. Ministerul Culturii îşi va desemna reprezentanţii care vor face parte din comisiile de lucru, acestea urmând să se întrunească periodic”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”.

Potrivit protocolului încheiat, la sfârşitul anului trecut, între Primăria Târgu Jiu şi Ministerul Culturii, municipalităţii îi revine sarcina de a întocmi documentaţiile de urbanism necesare pentru realizarea dosarului de nominalizare, urmând să asigure monitorizarea şi întreţinerea componentelor ansamblului. În plus, pentru întreaga perioadă a elaborării dosarului de nominalizare, Primăria Târgu Jiu va pune la dispoziţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului National toate informaţiile, documentele şi documentaţiile de interes public de care dispune şi care sunt necesare pentru propunerea de nominalizare. La rândul său, Ministerul Culturii trebuie să menţine Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” în Lista tentativă a României pentru Lista Patrimoniului Mondial şi să sprijine Primăria Târgu Jiu pentru întreţinerea, conservarea şi punerea în valoare a acestuia. De asemenea, va întreprinde demersuri pentru asigurarea sprijinului internaţional de specialitate pe calea acordurilor bilaterale de cooperare culturală şi prin colaborare cu Delegaţia permanentă a României la UNESCO”.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: