Pași pentru un depozit de fructe la Polovragi. Primar: Ar fi o relansare a economiei gospodărești

Un centru de colectare și prelucrare a fructelor ar putea prinde contur la Polovragi. Edilul localității, Gheorghe Epure, spune că o astfel de investiție ar fi sinonimă cu relansarea economiei gospodărești. Mulți localnici au renunțat să mai cultive căpșuni, de exemplu, pentru că nu aveau cui vinde fructele la un preț corect. Dacă n-ar mai fi la mâna intermediarilor, oamenii ar putea avea profit, cred autoritățile.

Primăria a identificat deja un spațiu unde ar putea fi înființat un astfel de centru de colectare. Ar putea fi păstrate acolo nu doar fructele de pădure, ci și cele din livezile oamenilor sau căpșunele. "Ar fi o relansare a economiei gospodărești polovrăgene. Toate prețurile nu vor mai fi condiționate de acești intermediari, care dimineața negociază un preț și seara se trezesc cu un preț la jumătate, punându-i în fața faptului împlinit pentru că majoritatea acestor fructe sunt perisabile. Mulți oameni din localitate au renunțat si la culturile cu căpșuni chiar din acest motiv. Intermediarii luau fructele la prețuri derizorii și oamenilor nu le-a mai convenit să muncească terenurile", a spus Gheorghe Epure, primarul din Polovragi.

Ministerul Agriculturii a anunțat recent că a alocat 63 de milioane de lei special pentru înființarea unor centre de colectare și prelucrare a fructelor si vizează, în special, zonele montane. Astf că localitatea Polovragi s-ar încadra la fix.

"La momentul de față, singura entitate care colectează și face și export cu fructe de pădure este Direcția Silvică. Alte entități nu sunt deocamdată. Ajutorul de stat de la Guvern va sprijini gorjenii care vor să înființeze centre de colectare și prelucrare. Valoarea proiectului este de 600 de mii de lei, iar 40% este ajutorul de stat, restul este contribuția beneficiarului. Beneficiarii eligibili, indiferent de tipul de investiţie pentru care optează, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să îşi desfăşoare activitatea în zona montană; să acceseze un singur tip de investiţie, o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020", a declarat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.

Vizualizări: 659

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: