Patronul Ciurel

Trebuie să recunosc că managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, se poartă ca un veritabil patron. Este primul director de companie de stat care încalcă regulile dialogului social, ceea ce în mediul privat este la ordinea zilei. Ciurel spune „am profit” şi acesta este un argument care l-ar putea ţine în funcţie mulţi ani. Chiar şi în condiţiile în care şi-a făcut doar pe jumătate planul la vânzarea de energie, Ciurel vorbeşte de sute de miliarde de lei vechi profit. Şi, dacă va ajunge la 1.500 de miliarde la sfârşitul anului, va spune: obiectiv îndeplinit.

Că Ciurel este patron o arată şi nonşalanţa cu care vorbeşte de 2.000 de concedieri colective şi de alte 3.000 de concedieri mascate, prin transformarea unor contracte de muncă pe durată nedeterminată în determinată. Ca să nu mai vorbesc de tăierea a mii de salarii de la 1 aprilie, deşi aprobarea s-a dat pe 2 mai, iar de negociat cu sindicatele, nici vorbă. Că trimite ITM corpul de control peste el, îl lasă rece. Aşa sunt marii patroni.

Ei bine, ameninţarea explicită transmisă ieri celor care vor îndrăzni să protesteze m-a luat prin surprindere. Dintotdeauna au fost ameninţări voalate, dar să ieşi la televizor şi să îi spui omului în faţă că dacă va protesta azi, va fi primul pe lista de disponibilizări, aşa ceva cred că se încadrează într-un articol de Cod Penal. Sau să ameninţi cu demiterea directorii care le-au semnat oamenilor cererile de concediu pe o zi sau două, pentru a putea merge la protest.

Ciurel a ajuns manager profesionist prin susţinere politică, dar la cum merg lucrurile, cred că a uitat deja asta. Mă aştept să îi dea cât de curând cu tifla lui Cârciumaru, din ce în ce mai îngrijorat soarta celor 19.000 de angajaţi. Pe alde Dian Popescu oricum nu l-a luat niciodată în calcul, ca să nu mai spun că senatorul Barbu este pentru el un no name. Probabil că oricare s-ar fi trezit peste noapte stăpân pe un patrimoniu de zeci de miliarde de euro, chiar dacă pentru doar patru ani, ar lua-o puţin razna.

Ei bine, Ciurel conduce o companie pe profit. Crede că asta va fi suficient pentru a trece în iunie examenul în faţa FMI, ceea ce mă îndoiesc, că băieţii ăia nu sunt aduşi cu pluta. Dar Ciurel trebuie să recunoască un lucru, are profit nu pentru că face performanţă, câtă vreme nu a realizat decât 57% din producţia de energie planificată. Are profit pentru că a tăiat salarii, a tăiat investiţii, a amânat la plată facturi, impozite şi taxe. Da, a tăiat şi unele robinete, sper că nu a deschis altele. CE Oltenia are profit cu preţul salariilor oamenilor, ai lor şi ai firmelor prestatoare, unde alte mii de locuri de muncă sunt în pericol.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: