Pe urmele lui Tudor Vladimirescu, la „Cine-a fost odată-n Gorj“

Zona de sud a județului Gorj, în special cea situată între localitățile Turceni și Țântăreni, a jucat un rol foarte important în timpul Revoluției de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Din localitățile Ceplea și Boroșteni s-au tras mulți din căpitanii lui Tudor Vladimirescu și tot de aici mulți dintre prigonitorii săi. Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” reconstituie o parte dintre evenimentele de acum două secole cu sprijinul prof. dr. Marcela Mrejeru, un cercetător atent al trecutului acestei zone.

La începutul secolului al XIX-lea hotarul dintre județele Gorj și Mehedinți era în preajma localității Turceni de astăzi, această zonă constituind o bază pentru Revoluția condusă de Tudor Vladimirescu. Locuitorii satelor Ceplea și Broșteni, inclusiv singurul căpitan femeie din ”Adunarea Norodului”, își vor găsi locul în ascultarea revoluționarului pandur.

La peste două secole de la evenimente, memoria locurilor mai păstrează încă amintirea celor întâmplate. La Broșteni, biserica datează din secolul al XVIII-lea şi este locul unde trupele otomane și-au băgat caii în incintă după evenimente iar mulți locuitori au plătit uneori cu viața apartenența la ”Adunarea norodului”. La Ceplea în luna mai 2012 va fi resfințită o biserică nouă pe locul unor ruine care datau de câteva decenii și care erau rămășițele unui lăcaș de cult unde și Tudor Vladimirescu s-a închinat.

Biserica din Ceplea a fost ctitorită de boierul Nicolae Cepleanu, în mijlocul moşiei lui, mormântul său aflându-se chiar lângă absidă. Edificiul seamănă cu Biserica “Sfânta Treime” a Mânăstirii Strâmba Jiu, de la care, se pare, că meseriaşii care au ridicat-o s-au inspirat. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care autorităţile locale au hotărât să deschidă aici un schit, care să funcţioneze sub coordonarea Mânăstirii Strâmba Jiu începând din acest an.

Mai multe informații, inclusiv despre înșiruirea satelor gorjene mai departe de Jiu din timpul Regulamentelor Organice, luni pe GORJ TV.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: