Pecingină opreşte colaborarea cu firmele lui Boian

Arestarea celor cinci gorjeni la Sălaj, după ce procurorii de acolo i-au acuzat că s-ar fi dat drept inspectori de integritate şi, astfel, ar fi păcălit mai mulţi primari, convingându-i să încheie contracte cu ei pentru a-i învăţa cum să prevină eventuale derapaje de la lege, are consecinţe şi la Târgu Jiu.

Avocatul Gigi Pecingină a decis să nu mai prelungească sub nicio formă colaborarea pe care o avea cu una dintre firmele implicate în scandalul de la Sălaj, el reprezentând până acum cu succes în instanţe SC Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL. Societatea Sistem Informatic Integrat e-Administraţie SRL este firma care are sediul în locuinţa avocatului gorjean, contractul urmând să expire peste două săptămâni, Pecingină menţionând că nu mai doreşte o colaborare ca până acum. „Pe 18 decembrie expiră contractul prin care le ofeream spaţiu, eu fiind şi avocat, reprezentându-i în procesele cu diverse unităţi administrativ teritoriale. Nu mai vreau după această dată o prelungire a contractului, pentru că nu vreau să am vreo legătură cu problemele lor, care sunt de natură penală. Bine că nu mai sunt în politică, pentru că cine ştie ce vorbe mai îmi auzeam. Eu am fost contactat iniţial să îi reprezint la Sălaj, dar nefiind specializat pe probleme penale le-am recomandat să caute pe cineva în domeniu şi înţeleg că au apărători de la Cluj. În procesele în care eu am reprezentat firma la Tribunalul Gorj am câştigat totul, nu se punea problema. Au fost solicitate informaţii în baza legii accesului la informaţiile publice şi toate procesele au fost câştigate. Unele s-au terminat repede pentru că primarii au oferit informaţiile solicitate după deschiderea proceselor”, menţionează avocatul gorjean.

Zeci de primării din judeţ, dar şi din Giurgiu, au fost acţionate în judecată de firma care era reprezentată la Târgu Jiu de Lucian Boian, fost coleg la PNL, PPDD şi PSD al lui Pecingină, Programul pentru Aplicaţii Bugetare SRL oferea o aplicaţie on-line primăriilor pentru a gestiona mai bine colectarea taxelor şi impozitelor de la cetățeni. Primarilor li se solicită diverse informaţii publice pentru ca datele respective să fie introduse în aplicaţia menţionată, iar apoi, în baza unei taxe anuale, folosesc programul şi îşi încasează sumele de la restanţieri.

Una dintre primăriile obligate să ofere informațiile solicitate de firma lui Boian a fost cea de la Berlești, lista informațiilor cerute prin intermediul avocatului Gigi Pecingină fiind extrem de lungă. „Obligă Unitatea Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti, judeţul Gorj, să comunice reclamantei Programul pentru Aplicaţii Bugetare S.R.L., următoarele informaţii de interes public solicitate: copia bilanţului contabil al Unităţii Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti, bugetul şi contul de execuţie al Unităţii Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti, cuantumul total al amenzilor necolectate la bugetul pârâtei în perioada 01.01.2010- 01.01.2015, numărul total al somaţiilor şi titlurilor executorii emise de pârâtă în perioada 01.01.2010-01.01.2015, suma totală recuperată în cadrul procedurilor de executare silită fiscală în perioada 01.01.2010-01.01.2015, numărul total al cazurilor în care amenda a fost înlocuită cu sancţiunea prestării de muncă în folosul comunităţii în perioada 01.01.2010-01.01.2015, dacă instituţia deţine un spaţiu pentru consultarea informaţiilor de interes public, structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al pârâtei, lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/ sau gestionate, potrivit legii, numele şi prenumele persoanelor din conducerea Unităţii Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice, actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Unităţii Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti, structura organizatorică (organigrama), atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audienţe al Unităţii Administrativ Teritorială a Comunei Berleşti, lista societăţilor comerciale cu care pârâta a încheiat contracte de achiziţie publică în perioada 01.01.2010-01.01.2015 şi sumele achitate acestor societăţi comerciale”, a stabilit Tribunalul Gorj toamna aceasta, Primăria fiind obligată să mai plătească şi suma de 500 de lei firmei care a dat-o în judecată.

O situaţie similară pare să fi fost înregistrată şi la Sălaj, unde Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL a încercat să încheie contracte cu primarii din acest judeţ pentru a-i consilia, contra cost, evident, în privinţa legislaţiei privind integritatea şi incompatibilitatea. Unul dintre ei a considerat însă că ar fi victima unei escrocherii şi aşa au ajuns după gratii cinci gorjeni, în frunte cu Lucian Boian, mandatele lor expirând între Crăciun şi Revelion, asta dacă nu cumva vor mai fi prelungite până atunci.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: