Pedepsele au fâsâit dosarul furtului de muniție de la UM Sadu

Tribunalul Gorj a pronunțat pedepsele în dosarul celor 10 persoane inculpate pentru furt de muniție de la Uzina Mecanică Gorj, inculpații primind pedepse simbolice sau cu suspendarea executării condamnării decise de instanță, încadrarea faptelor de care au fost acuzați unii dintre aceștia  fiind făcută în baza prevederilor din Noul Cod Penal, ca lege mai favorabilă. Deciziile magistraților nu trimit pe nimeni în spatele gratiilor, dosarul, pe cât de pompos era acum un an, pe atât de „fâsâit” putând fi considerat acum, mai ales că principalul suspect s-a plâns permanent că a trebuit să fure muniție la presiunile exercitate de un ofițer sub acoperire.

Conform sentinței afișate pe pagina de internet a instanței, muncitorul Ion Bălțătoiu, acuzat că a furat muniție cu plasa pentru a o vinde unui ofițer sub acoperire, a fost condamnat la 3 ani de închisoare și alți 3 de interzicere a unor drepturi civile, executarea pedepsei fiind suspendată pe o perioadă de încercare. Inițial bărbatul a fost trimis în judecată pentru furt, dar în baza prevederilor din Noul Cod Penal, el a fost judecat și condamnat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Ion Bălțătoiu a fost arestat preventiv în acest dosar între 25 martie și 6 noiembrie anul trecut, el fiind prins în flagrant când vindea muniție furată, operațiunea fiind organizată de IPJ Gorj chiar de Ziua Poliției Române. Bărbatul s-a plâns permanent pe parcursul procesului că a fost supus la amenințări și presiuni din partea ofițerului sub acoperire, însă faptul că a cedat acelor presiuni și a scos muniție pe poarta uzinei fiind suficient să primească o astfel de pedeapsă.

Suspendare pentru zeci de mii de cartușe găsite în plus

Partea bună a anchetei constă în aceea că cei de la Uzina Mecanică au fost nevoiți să își facă ordine în contabilitate pentru că acum un an nimeni nu știa exact ce cantitate de muniție se află în depozite, ceea ce făcea posibil furtul și vinderea cartușelor către membrii ai grupărilor interlope interesate de astfel de „afaceri”. Pedepse de câte 6 luni, cu suspendare, au decis judecătorii pentru doi inculpați din acest dosar, respectiv pentru Ioan Zăvoianu, reglor la Secția Pirotehnică, și pentru Dumitru Borcan, maistru în cadrul UM Sadu.

Cel din urmă acoperea lipsa cartușelor furate prin trecerea unor plusuri fictive în gestiune, el neevidențiind în gestiune întreaga producție de muniție existentă, anchetatorii descoperind un plus de 56.000 de cartușe în gestiunea acestuia. Un alt angajat al Uzinei Mecanice Sadu, Ștefan Chirițescu, la care anchetatorii au descoperit un plus în gestiune de 107.000 cartușe, a fost și el condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare.

Dijmărescu – un an cu suspendare, Borcan - amendat

În urma flagrantului din 25 martie 2013 procurorul Emil Moța, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, a dispus reținerea pentru 24 de ore a unui număr de 10 persoane, inclusiv a directorului general de la acel moment al UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, dar și a șefului Serviciului Pază, Marius Borcan, cel din urmă fiind și președinte al PC Gorj. Nicolae Dijmărescu a fost condamnat de magistrați la un an de închisoare, cu suspendare, și un an de interzicere a unor drepturi civile, în timp ce Marius Borcan și alți patru inculpați, agenți de pază și muncitori din uzină, au primit câte o amendă administrativă de 290 de lei, pe care însă nu o vor plăti, suma fiind dedusă din cele 24 de ore în care au fost reținuți în urmă cu un an. Toți inculpații au fost obligați de instanță să plătească cheltuieli de judecată statului ce ajung până la 1400 de lei, sentința Tribunalului Gorj nefiind definitivă.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: