Pedepsită pentru moartea unui şofer ce s-a răsturnat cu duba minerilor

Magistraţii Judecătoriei Motru au reuşit să dea verdictul într-un dosar în care patroana unei firme de transport a fost acuzată că ar fi responsabilă de moartea unui angajat al său, şofer pe o dubă ce transporta minerii în incinta carierei Roşiuţa.

Accidentul a avut loc în toamna lui 2013, bărbatul constatând atunci că a rămas fără frâne şi că nu mai poate ţine sub control maşina plină cu angajaţi ai exploatării miniere. Pentru că se afla pe o pantă în urcare, şoferul a putut să îşi dea seama doar că duba o ia la vale. El a făcut tot ce i-a stat în putinţă să diminueze numărul victimelor şi a făcut în aşa fel încât acest lucru să se şi întâmple. Duba a căzut pe partea sa, iar el a fost accidentat mortal, alte persoane fiind rănite, dar fără să aibă viaţa pusă în pericol.

Inculpata trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este Vasilica Chiţu. Acuzată de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, femeia a fost găsită vinovată acum de către judecători, ea primind diverse pedepse pentru fiecare acuzaţie în parte. Judecarea sa a fost făcută în baza prevederilor din vechiul Cod Penal, pedepsele fiind contopite în final într-una de 2 ani, care nu este însă cu executare. Executarea a fost suspendată şi înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani, verdictul de acum nefiind definitiv.

Patroana firmei de transport nu a fost obligată la despăgubiri sau alte pedepse, familia şoferului decedat urmând să primească daune, dar de la altcineva, după cum au decis judecătorii. „Admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Chirculescu Gheorghe şi obligă Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România la 50.000 lei daune morale către partea civilă. Respinge acţiunea civilă faţă de Societatea Complexul Energetic Oltenia SA. Ia act că persoanele vătămate Vasile- Petcu Cristina – Mioara şi Iacobescu Adriana – Nicoleta nu s-au constituit părţi civile în cauză. Obligă inculpata Chiţu Vasilica la 3000 lei cheltuieli judiciare avansate de către stat”, au stabilit magistraţii.

Aşa cum se arată în rechizitoriului întocmit de anchetatori, în tripla sa calitate, de manager de transport, de administrator şi de unic asociat al unei firme de transport, Vasilica Chiţu, împotriva atribuţiilor sale de serviciu şi a dispoziţiilor legale, ar fi permis utilizarea, în data de 17 octombrie 2013, a unui autovehicul care avea expirată inspecţia tehnică periodică şi care prezenta defecţiuni la sistemul de frânare. Şoferul pe care l-a trimis în cursă nu avea atestat profesional, iar toate acestea au dus la producerea nefericitului accident. „La data menţionată, aflându-se în autovehiculul de transport marfă împreună cu alte trei persoane, angajate la Unitatea Minieră de Carieră Roşiuţa, pe o porţiune de drum în rampă, şoferul nu a reuşit să introducă maneta într-o treaptă de viteză pentru mersul înainte, iar autovehiculul a început să coboare panta înapoi, până când maşina a părăsit drumul şi s-a răsturnat pe partea stângă, provocând decesul acestuia şi rănirea celorlalte persoane”, au precizat anchetatorii la finalul cercetărilor.

Vizualizări: 11,365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: