PENIBIL: Surupăceanu dă vina pe presă în procesul cu Băsescu

Deputatul de Gorj Mugurel Surupăceanu a avut un comportament penibil în procesul în care s-a judecat cu şeful statului, Traian Băsescu. Surupăceanu a făcut luni în şir declaraţii care de care mai fanteziste, printre care aceea că Traian Băsescu şi-a finanţat campania electorală din traficul de droguri. Marţi, în sala de judecată, Surupăceanu şi-a pierdut tupeul, susţinând că presa a preluat greşit cele spuse de el. La ieşirea din sala de judecată, când a dat ochii cu presa, Surupăceanu şi-a recăpătat tupeul, a susţinut că îşi menţine toate declaraţiile date în 2010 şi că Băsescu a fost cel nesincer în faţa judecătorilor.

Procesul în care un şef de stat dă în judecată un deputat pentru afirmaţii defăimătoare este o premieră. Instanţa se va pronunţa pe 25 mai în această cauză. Băsescu nu a cerut condamnarea penală a lui Surupăceanu, ci doar plata unor daune simbolice de 100 de lei.

Surupăceanu: Nu îmi mai amintesc

Deputatul Surupăceanu l-a luat pe „nu ştiu” în braţe la proces şi a dat vina pe jurnalişti. Întrebat de instanţă dacă poate să dea numele a trei persoane care i-au spus că Traian Băsescu şi-a finanţat campania electorală din traficul de droguri, Surupăceanu a fost lovit de amnezie: „Nu îmi mai amintesc numele lor, dar pot să vă aduc aceste precizări data viitoare. Nu sunt persoane publice foarte cunoscute, de aceea nu îmi amintesc numele lor”.

Surupăceanu a spus că el nu ar fi afectat dacă cineva ar spune că şi-a finanţat campania din traficul de droguri, dacă ar fi vorba de droguri legale: „În afirmaţiile mele nu m-am referit la droguri ilegale, ci la etnobotanice. Dacă ar fi vorba de droguri legale nu aş fi afectat”. Băsescu i-a replicat: „Nu ştiu cum a făcut domnul deputat această afirmaţie, deoarece există o legislaţie clară în privinţa finanţării, el nu ar putea să declare nici măcar ca i-a fost finanţată campania din vânzarea de mere”.

Limbaj dublu şi apel la imunitate

Avocatul lui Mugurel Surupăceanu a susţinut în faţa instanţei că afirmaţiile presei nu pot fi puse în sarcina clientului său: „Clientul meu nu poate fi tras la răspundere pentru că presa a distorsionat. El nu a făcut referire la Traian Băsescu, ci la Preşedinţie şi Guvern. Pentru afirmaţiile pe care un om politic le face există acea clauză de imunitate, întrucât nu poate fi tras la răspundere pentru afirmaţiile pe care le face în calitate de om politic”.

Chiar şi Surupăceanu a spus judecătorilor că a făcut unele precizări în acest sens pe pagina sa de internet, fără să îşi amintească dacă înainte sau după ce a primit citaţia. La ieşirea de la tribunal, Surupăceanu şi-a recăpătat tupeul la vederea camerelor de luat vederi: „Îmi menţin toate afirmaţiile făcute în 2010. Traian Băsescu a dat puţin înapoi de când a început procesul şi schimbarea atitudinii sale s-a produs şi datorita dvs., presei, care aţi acţionat foarte vehement la afirmaţiile sale”.

Oricât de penibilă ar fi această atitudine a lui Surupăceanu, trebuie precizat că duplicitatea lui este specifică multor politicieni.

DECLARAŢIA INCRIMINATĂ

„Practic, se demonstrează încă o dată că grupuri de interese din PDL, care în acest moment controlează Guvernul Boc, sunt legate în mod direct de această afacere a drogurilor uşoare. (...) Probabil că sunt adevărate informaţiile care spun că din afacerea drogurilor uşoare s-au finanţat anumite cheltuieli de campanie electorala ale PDL şi ale lui Traian Băsescu”.

Mugurel Surupăceanu, 14 februarie 2010

REACŢIA PREŞEDINTELUI

Cred că spaţiul public a ajuns poluat de declaraţii fără responsabilitate.  După ce au fost făcute aceste afirmaţii am constat reacţiile negative ale opinie publice la adresa Administraţiei Prezidenţiale. Traian Băsescu nu este orice persoană. Am considerat ca trebuie sa reacţionez”.

Traian Băsescu, 18 mai 2011

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: