Penitenciarul din Târgu Jiu, supra-aglomerat

Penitenciarul Târgu Jiu şi-a făcut public bilanţul pe anul trecut. Cele mai multe probleme apărute sunt pe fondul supra-aglomerării penitenciarului. Cu toate acestea, au fost asigurate condiţiile strict necesare pentru deţinuţi, iar pentru investiţii s-a apelat şi la sponsorizări.

Penitenciarul din Târgu Jiu este supra-aglomerat, după cum rezultă dintr-un bilanţ al instituţiei, dat publicităţii ieri. Astfel, la începutul anului 2014, în penitenciar erau 692 de deţinuţi, cu 13,5% mai mulţi decât la începutul lui 2012. Dintre aceştia 373 sunt recidiviști, 203 sunt fără antecedente penale, iar restul nerecidivişti, dar cu antecedente penale.

Peroanele private de libertate care au avut un comportament și o conduită exemplare au avut parte și de beneficii. În 2013 au fost acordate 24 de recompense cu permisiune de ieșire din penitenciar și peste 1890 de recompense constând în ridicarea unei sancțiuni disciplinare, suplimentarea drepturilor la pachete și vizite, precum și încredințarea unei responsabilități. Deținuții de la Târgu-Jiu au beneficiat și de 193 de vizite intime, iar timpul alocat convorbirilor telefonice a crescut de la 30 de minute zilnic la 40 de minute zilnic.

Lipsa spațiului de detenţie a dus la fenomenul de supraaglomerare și la apariția unor probleme între persoanele private de libertate sau între deținuți și personalul operativ, se arată în documentul citat. Mai mult decât atât, a crescut și numărul „afacerilor judiciare”, ceea ce a însemnat prezentarea deținuților la instanță și creșterea volumului de muncă și a consumului de combustibil. Penitenciarul din Târgu-Jiu este deficitar și la aparatură performantă pentru depistarea bunurilor interzise, nu este spațiu suficient pentru activități educative și psihosociale,  nu este încadrat un asistent social și nu sunt fonduri suficiente pentru reparații curente la mijloacele de transport.

SCOALĂ

Un singur deţinut s-a înscris la facultate anul trecut, fiind student în anul I la UCB, Facultatea de Ştiinţe Economice. Alte 59 de persoane sunt înscrise la cursuri primare şi gimnaziale. De asemenea, zeci de deţinuţi au urmat cursuri de formare profesională în diferite meserii.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: