Parlamentarii votează închiderea Parchetului şi Judecătoriei Novaci

Ministerul Justiției a făcut public un proiect de act normativ privitor la închiderea unor instanțe de judecată în perioada următoare, Gorjul figurând pe lista respectivă cu Judecătoria Novaci, închiderea acestei instanțe presupunând automat și desființarea Parchetului din localitate. Despre aceste aspecte s-a mai vorbit în ultimul an, dar acum discuțiile au fost purtate la modul cel mai oficial cu putință, inclusiv în Guvern, Parlamentul fiind cel care va vota o lege care să prevadă închiderea mai multor instanțe din țară.

Motivele pentru care guvernanții vor să închidă mai multe instanțe din țară îl reprezintă numărul mic de dosare aflate pe rolul acestor judecătorii, precum și economiile care s-ar realiza la buget, asta chiar dacă pe justițiabili îi va costa mai mult să se adreseze Justiției. Oamenii din zona Novaci- Baia de Fier vor trebui să facă naveta, cel mai probabil, la Târgu Cărbunești, la aproape 40 de kilometri distanță, cam cât au și până la Târgu Jiu de străbătut. „Nu cred că vor lua o asemenea măsură pentru că fac rău. Ne-au desființat IRE-ul, unde plăteam și noi curentul, ne-au desființat cam tot ce se putea, acum Judecătoria mai rămăsese. Păi ei se gândesc că ne pun pe drumuri, oameni bătrâni, din Polovragi, din Crasna, din Alimpești, să mergem până la Cărbunești sau Târgu Jiu, unde ne-or da? Nu e bine, s-o lase aici că avem nevoie de ea”, a spus unul dintre localnicii supărați că dispare Judecătoria din Novaci.

Cei trei judecători vor fi redistribuiţi

Pe rolul instanței majoritatea proceselor sunt de natură civilă, anul trecut numărul dosarelor înregistrate pe rol la Judecătoria Novaci fiind de peste 2800 de dosare, dintre acestea 500 rămânând nesoluționate. Trei judecători își desfășoară activitatea aici, toți având posibilitatea să se mute, după reorganizare, la instanța care va prelua dosarele aflate pe rol. „Vă putem comunica faptul că activitatea noastră a fost destul de aglomerată, având în vedere și complexitatea cauzelor. Trebuie ținut cont de aspectul zonal, de faptul că aici sunt foarte multe asociații și obști, dar și fundații constituite și înregistrate legal, în condițiile în care instanța funcționează cu un număr de 3 judecători”, ne-a precizat judecătorul Toma Costache, purtător de cuvânt al instanței novăcene.

Bani cheltuiţi degeaba

Judecătoria Novaci a fost reînființată în 1992, după 32 de ani de la desființarea fostei instanțe de aici. Magistrații au mai avut nevoie însă de zece ani ca să poată avea condiții decente de lucru. Sediul Judecătoriei a fost amenajat într-un fost han turistic, han care, de fapt, este o casă naționalizată de regimul comunist și care, după 1950, a fost și casă de nașteri, dar și sediu pentru Comitetul Raional Novaci al Partidului Muncitoresc Român. Clădirea a ajuns la Ministerul Justiției în 1995, dar nu a putut fi amenajată imediat ca și sediu de instanță, ulterior fiind investite sume destul de mari de bani pentru a fi create toate facilitățile necesare. Pe 22 aprilie 2001 clădirea a fost inaugurată ca și sediu al Judecătoriei, cu toate cele necesare, în prezența ministrului de atunci al justiției, Rodica Stănoiu, la ceremonie fiind prezenți fostul prefect Toni Greblă și fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, Nicolae Mischie.  După 13 ani de la inaugurare, instanța novăceană se pregătește acum să pună lacătul pe ușa, decizia de închidere a instanțelor „nerentabile” urmând să intre în vigoare de la 1 iunie. Dacă vor fi mutate la Târgu Cărbunești, dosarele de la Novaci se vor adăuga celor de la această instanță, anul trecut cei 10 magistrați de aici având de judecat peste 5700 de dosare.

DECIZIE

Interesant este însă că decizia de închidere îi afectează pe localnicii din comunele arondate Judecătoriei Novaci, printre aceștia fiind și cei din Baia de Fier, comună în care își are domiciliul deputatul și prim-ministrul Victor Ponta, dar și secretarul general adjunct din Ministerul Justiției, Ion Claudiu Teodorescu, fost prefect al județului.

Vizualizări: 261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: