Ciurel, audiat în dosarul mitei de trei milioane de euro

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a fost audiat ore întregi de procurorii DNA, în dosarul mitei de trei milioane de euro promisă de patronul GFR pentru câştigarea licitaţiei de transport cărbune. Directorul CE Oltenia a fost citat în calitate de martor. La audieri au fost şi directorii de Achiziţii de la Işalniţa, Turceni şi Craiova II. La intrare la audieri, Ciurel a declarat că nu s-a încercat influenţarea licitaţiei şi nu are informaţii despre dosar, altele decât cele apărute în presă.

Laurenţiu Ciurel, managerul privat al CE Oltenia, a spus la intrarea în sediul DNA Bucureşti că a fost citat pentru că el este cel care a semnat documentele privind licitaţia. Întrebat dacă s-a încercat influenţarea sa, Ciurel a spus că "Nici pomeneală de aşa ceva. Licitaţia  fost cu acelaşi caiet de sarcini, nu a fost nici un fel de influenţă". Ciurel este audiat în dosarul în care Gruia Stoica, reprezentantul Grup Feroviar Român, a oferit o şpagă de trei milioane de euro pentru a câştiga licitaţia de transport cărbune organizată de CE Oltenia, în valoare de circa 100 de milioane de euro fără TVA pe trei ani. "Nu ştiu dacă s-au dat sau a fost doar o propunere. În afară de ce am citit în presă nu ştiu altceva", a spus Ciurel.

Povestea mitei în rate

Procurorii DNA au blocat, pe 29 ianuarie, o licitaţie de peste o sută de milioane de euro la CE Oltenia, care privea transportul cărbunelui pe calea ferată pentru o perioadă de trei ani. Procurorii au descins la sediul CE Oltenia înainte de licitaţie şi au ridicat două dintre oferte, a Grupului Feroviar Român şi a CFR Marfă. Potrivit anchetatorilor, Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, ar fi oferit avocatului Doru Boştină o şpagă de trei milioane de euro, în rate, pentru a afla tariful propus de CFR Marfă, astfel încât să vină cu un preţ mai bun.

Stenogramele implică angajaţii complexului

Pe de altă parte, una din stenograme arată că GFR nu îndeplinea condiţiile de participare la licitaţie impuse de CE Oltenia, iar Gruia Stoica în cerea avocatului Boştină să rezolve această problemă.

Stoica Gruia: E chestia că nu îndeplinesc condiţiile. Ei au acolo în cap că eu nu îndeplinesc condiţiile.

Boştină Doru – Cătălin: Aha.

Stoica Gruia: Bă, e adevărat că nu le îndeplineşte, dar s-ar putea să le îndeplinească. Vezi cum o dai.

Boştină Doru-Cătălin: Am înţeles. Da, da, da.

Stoica Gruia: Iar dacă le îndeplineşte, vreau să ştie. Asta. Din CFR cineva cunoscut merge acolo cu un singur plic, ştim şi noi despre ce este vorba, aşa... controlăm cum trebuie ... trei beţe. FENECHIU şi cu ăştia nu mai...

Boştină Doru-Cătălin: Nu mai sunt în...

Stoica Gruia: Dar cu ăsta vorbeşti: Eşti în stare s-o faci sau nu?

Boştină Doru-Cătălin: Da, domne, direct.

Stoica Gruia: Dar acum află, te rog eu frumos!

DECES

Directorul CFR Marfă, Dragoş Drăghici, a murit duminică în urma unui atac cerebral. El a fost operat, miercuri, la Spitalul Elias, dar în zadar. Drăghici a făcut accidentul cerebral cu o zi înainte de licitaţie, probabil din cauza presiunilor făcute asupra lui pentru a divulga preţul din oferta CFR Marfă.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: