Pensia la limită de vârstă, preferată de gorjeni

Gorjenii preferă să muncească până la vârsta limită de pensionare în loc să opteze pentru pensionarea anticipată. Cel puţin aşa arată statisticile Casei Judeţene de Pensii Gorj, ai cărei reprezentanţi spun că oamenii nu se înghesuie să se pensioneze anticipat.

Doar 1.273 de gorjeni se află în evidenţele Casei Judeţene de Pensii Gorj ca primind pensie anticipată. Numărul este mic având în vedere că numai în judeţul nostru sunt 90.730 de pensionari, din care majoritatea sunt pensionaţi pentru limită legală de vârstă. „Putem spune că oamenii nu binevoiesc că opteze şi pentru o pensie anticipată. Dovadă este numărul mic de persoane care optează pentru această variantă comparativ cu alte judeţe. În acest moment avem în plată, pensionari anticipaţi, 1.273”, a declarat Rodica Ghimiş, director în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Pensionarii vor să evite penalizările

Pensionarea anticipată presupune ieşirea cu cinci ani mai devreme la pensie înaintea împlinirii vârstei legale de pensionare, fapt pentru care cel care solicită acest lucru plăteşte o penalizare de 35%, în condiţiile legii actuale. „În noua lege a pensiilor pare să  se fi mărit această penalizare de la 35% la 45%. Este un procent mare, acum să vedem ce va fi când va ieşi legea”, a precizat Rodica Ghimiş.

Chiar dacă acest lucru pare să-i ameninţe serios pe cei care sunt aproape de pensionare, gorjenii par să omită acest lucru. Dovadă este faptul că doar 113 persoane au mai solicitat pensionarea anticipată din luna ianuarie a acestui an. „Chiar dacă se aude de această majorare, gorjenii care ar putea să se pensioneze anticipat nu s-au înghesuit la noi, din ianuarie până în martie avem 113 pensionări anticipate soluţionate”, a declarat Rodica Ghimiş.

Cei care au de gând să se pensioneze anticipat ar trebui să se grăbească până nu intră în vigoare noua lege a pensionării, când penalizarea va creşte la 45%. Cei care şi-au depus deja dosarul de pensionare anticipată anul acesta sunt calculaţi după vechea lege, la fel şi cei care intenţionează acest lucru înainte de intrarea în vigoare a noii legi.

Categorii de pensionari

Cele mai multe pensionări par să fie tot bazate pe invaliditate astfel că în judeţul nostru sunt 15.211 persoane care primesc pensie de invaliditate.

De altfel, o altă categorie de pensionari numeroşi sunt cei care primesc pensii de urmaş, adică 12.441 de persoane. În total, în judeţul Gorj, sunt 90.730 de pensionari.

Vizualizări: 92

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: