Pensii puţin mai mari pentru 90.000 de gorjeni

Zeci de mii de pensionari din Gorj vor primi pensiile majorare începând cu luna februarie. De asemenea, persoanele care au muncit în condiţii deosebite după luna aprilie a anului 2001 vor avea parte de o altă majorare a pensiei.

Circa 90.000 de pensionari din judeţul Gorj vor primi luna aceasta luna pensiile majorate. Începând cu luna ianuarie, punctul de pensie a fost majorat de la 732,8 lei la 762,1 lei. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, în februarie, pe lângă majorarea de care vor beneficia toţi pensionarii, cei care au muncit în condiţii deosebite vor primi mai mulţi bani. Aceştia vor beneficia de majorarea cu 25% a punctajelor aferente perioadei realizate în respectivele activităţi. “Începând cu 1 ianuarie 2013 vor primi un număr de 661 de pensionari punctaje suplimentare acordate pentru perioadele lucrate după 1 aprilie 2001 în condiţii deosebite, respectiv grupa a II-a. La valoarea nouă a punctului de pensie ar fi o creştere în medie de 17,59 lei la pensie”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în CJP Gorj.

Popriri pe pensie

Pe de altă parte, peste 1500 de pensionari au primit popriri pe pensie din cauză că nu şi-au plătit dările la timp. În perioada de iarnă numărul celor care primesc astfel de reţineri din pensie este în creştere faţă de perioada călduroasă. “La 31 ianuarie 2013, avem înregistrate 1530 de popriri, în care CJP Gorj, are calitate de terţ poprit. Ponderea cea mai mare este venită de la impozite şi taxe, de la bănci şi C.A.R.-ul pensionarilor. Viramentul lunar în contul acestor popriri este de aproximativ 275.000 lei. În lunile de iarnă, probabil, cresc cheltuielile de căldură, gaze şi se înregistrează o uşoară creştere a popririlor faţă de lunile verii. De exemplu, în luna iulie au fost înregistrate 1448 de popriri”, a precizat Daniela Negoiţă.

Reţinerile din pensie se realizează eşalonat, într-un cuantum de până la o treime din drepturile pensionarului, până la recuperarea integrală a debitului.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: