Pensionările pe caz de boală, în scădere

Numărul persoanelor care beneficiază de pensie pe caz de invaliditate a scăzut anul acesta, comparativ cu anul trecut. În 2013, s-au înregistrat cu câteva sute de cazuri mai puţin, beneficiare fiind 12.983 de persoane. În schimb, se înregistrează o creştere cu şase procente a pensionarilor care au cancer.

Conform datelor prezentate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj, grupele sunt reprezentate astfel: boli neurologice-20%, cancere-18%, boli cardio-vasculare 16%, boli psihice-12%, osteoarticulare-10%, digestive-8,4%, endocrinologice-5,2%, alte boli. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se înregistrează o scădere a pensionărilor pe motiv de invaliditate. “Cazuri de pensionari aflaţi în plată, în evidenţa oficiului de expertiză medicală pentru anul 2012 au fost 13803, pe anul în curs sunt 12893, deci a scăzut cu 820 de cazuri. Aceasta se datorează faptului că o parte din ei s-au însănătoşit, o parte din ei au trecut la limita de vârstă. Pe anumite segmente privind grupele de boli nolosogice, observăm că au fost creşteri la bolile neurologice cu 2,8% şi cancerele, cu 5,7%”, a declarat Rodica Ghimiş, directorul Casei Judeţene de Pensii Gorj.

Conform legislaţiei în vigoare, cei mai mulţi dintre pensionarii pe caz de boală, trebuie să se prezinte la un anumit interval de timp la comisia de expertiză, pentru a le fi revizuită starea de sănătate, în funcţie de gradul de invaliditate pe care îl au.  

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: