Pentru ei, pentru ele

Niciodată nu mă va deranja aşa-numita discriminare pozitivă. Negrii, ţiganii, femeile, homosexualii şi multe alte minorităţi care până nu demult erau nu doar marginalizate, ci şi interzise, prigonite sau umilite, au tot dreptul să ceară favoruri şi protecţie. De ce n-ar face-o? Nedreptăţile care s-au comis în multe ţări (inclusive din lumea aşa-zis civilizată) asupra lor nu pot fi îndreptate doar printr-o simplă reintrare în drepturi.

Acum 50 de ani, negrii din America nu aveau drept la vot și educație. Acum nu mult mai mult de 100, erau sclavii albilor. Puțin mai înainte, femeile nu aveau voie să voteze, să dețină funcții publice, să muncească, să facă avort, să dețină proprietăți sau să încheie contracte fără acordul soților sau al părinților. Despre homosexuali ce să mai vorbim? Lupta lor pentru dreptul de a se căsători legal abia de câțiva ani a început să se vadă.

Din toate motivele de mai sus și multe altele pe care nu am timp să le menționez aici, nu mă va deranja niciodată o feministă furioasă și predispusă la a nu râde la glume, un negru activist sau un homosexual care (poate) exagerează cu flamboaianța. Îi înțeleg pe toți. Îi simt. Sunt conștient că fără luptă și rezistență nimic nu se va schimba în bine. De aceea sunt de partea lor.

Pentru că bătălia este încă la început. Odată cu drepturile impuse prin lege nu vine și schimbarea de mentalități. În societăți retrograde și (în genere) exagerat de religioase, toate minoritățile de mai sus și încă câteva sunt tratate în continuare mizerabil, chiar dacă teoretic au drepturi egale cu ale bărbaților albi, majori și vaccinați.

Am fost azi să văd Mustang, primul film al regizoriței turcoaice Deniz Gamze Erguven. Mustang e uimitor. Și sunt atât de multe lucruri similare cu ceea ce se petrece în România încât femeilor și fetelor romance nu le va fi deloc greu să se identifice cu personajele. Mă întreb, însă, dacă și bărbații vor reuși. Bărbații români mai au un drum lung de parcurs până la acceptarea sinceră a ideii că femeile le sunt egale în drepturi și, deseori, sunt mai bune decât ei cam la orice își propun.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: