Persoanele cu fracturi solicită certificat de handicap

Persoanele care solicită un certificat de handicap îngroaşă rândurile la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Gorj. Chiar dacă suferă de hipertensiune sau au doar o fractură, gorjenii merg la Spitalul de la Pasarelă pentru a obţine un certificat de handicap, în dorinţa de a scăpa de impozite sau pentru a beneficia de o indemnizaţie.

Din spusele medicului Delia Blondeau, jumătate dintre nou-veniţi nu se încadrează în niciun grad de handicap. Zilnic sunt programate câte cinci cazuri noi, dar nici jumătate nu obţin certificatul. „Toată lumea vrea asistenţi personali şi indemnizaţie de însoţitori. Am avut cazul când şi persoane de peste 80 de ani ne-au trecut pragul pentru a ne cere certificat sau persoane care au venit cu fracturi sau care suferă de hipertensiune. Nu orice boală face obiectul unui handicap. Numărul celor care solicită este din ce în ce mai mare, iar motivul principal cred că este sărăcia”, spune medicul Delia Blondeau. Cei nemulţumiţi de răspunsul primit de la comisie sau de gradul de handicap în care au fost incluşi în urma evaluării depun contestaţii la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, cu sediul în Bucureşti. „Unele dintre persoane se ceartă cu noi pentru că nu le convine gradul în care au fost incluşi. Ci cu amputaţii sunt nemulţumiţi pentru că primesc gradul III, nu I, iar pentru unele boli nu se mai acordă certificat, cum ar fi diabetul de gradul II. Chiar am fost nevoiţi să punem pază la uşă pentru că nu ne mai înţelegeam cu ei”, mai adaugă medicul Blondeau.

Persoanele cu handicap se reclamă reciproc

În cele două luni de la începutul anului, la Comisa de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj au fost întocmite 72 de contestaţii, care au fost trimise mai departe spre Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Cu Handicap, cu sediul în Bucureşti. De asemenea, în anul 2009 au fost trimise spre Bucureşti 263 de contestaţii. „În urma eliberării unui certificat şi este nemulţumit de încadrarea în gradul de handicap are dreptul legal ca în termen de 30 de zile să depună contestaţia către Comisia Superioară. În termen de 45 de zile, fiecare dintre cei care au contestat primesc răspuns”, adaugă medicul Blondeau. Chiar dacă au obţinut certificate, persoanele cu handicap se reclamă între ele pe grade. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă şi protecţia Copilului (DGASPC) Gorj spun că destul de des primesc reclamaţii din teritoriu, de la persoane care contestă gradele în care anumite persoane au fost încadrate. „De cele mai multe ori este vorba despre cei care au primit certificat permanent de handicap permanent, iar între timp s-au mai produs schimbări. Fie s-au mai operat de cataractă, fie de noduli”, spune Klara Şerbănoaica, directoarea DGASPC Gorj.

Şerbănoaica: Se operează şi nu anunţă

În urma unei reclamaţii, primite la începutul acestui an peste 70 de persoane cu certificat de handicap din Bumbeşti Jiu  au fost chemate la reevaluare. De asemenea, s-au dispus efectuarea anchetelor sociale pentru a se vedea situaţia din teritoriu. „Am efectuat anchete sociale la solicitarea instituţiilor statului. Acestea s-au făcut înainte de termen şi în funcţia de situaţia reală din teren. După anchetele sociale şi după  revizuirea făcută de Comisia de Evaluarea  Persoanelor cu Handicap o singură persoană care era încadrată în gradul I a fost încadrată în gradul II, iar unii au primit indemnizaţii în loc de asistent personal”, spune Constantin Bobaru, primarul localităţii. La nivelul oraşului Bumbeşti Jiu 30 de persoane cu handicap au asistenţi personali, iar 50 beneficiază de indemnizaţie. O astfel de reclamaţie venită din Muşeteşti este în verificare chiar la ora actuală. Klara Şerbănoaica, spune că reclamaţiile venite din partea persoanelor din teritoriu sunt analizate foarte atent. „Sunt şi cazuri în care reclamanţii au dreptate. Mulţi au certificat de handicap permanent, iar în timp şi-au făcut diverse operaţii”, spune Şerbănoaica. În urma operaţiilor au fost încadraţi în alte grade.

STATISTICI

La nivelul judeţului Gorj există 10.289 de persoane cu handicap, dintre care 840 sunt copii, iar 9449 sunt adulţi. Majoritatea copiilor, 433 sunt încadraţi în gradul grav de handicap, 232 sunt incluşi în gradul accentuat, iar 175 în gradul mediu. De asemenea, dintre adulţii luaţi în evidenţele DGASPC Gorj, 1309 sunt incluşi în gradul grav, 2632 în gradul grav, iar 102 în cel mediu. La aceştia se mai adaugă adulţii salariaţi, pensionarii de invaliditae  sau pensionarii la limită de vârstă. Din totalul persoanelor din evidenţe, 2430 prezintă un handicap fizic.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: