Persoanele cu handicap, păcălite de farmacişti

Mai mulţi gorjeni cu handicap s-au plâns Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului că sunt nevoiţi să cumpere cu bani medicamentele necesare chiar dacă, potrivit legii, acestea sunt gratuite. Farmaciştii dau din umeri atunci când sunt întrebaţi de diverse medicamente însă o dată ce scot banii, medicamentele se găsesc brusc.

În Gorj sunt 819 copii şi 9.042 persoane adulte cu handicap. Un număr de 3.961 de cetăţeni nu realizează nicio formă de venit şi trăiesc numai din indemnizaţia de handicap şi alocaţiile copiilor. Cu toate acestea, peste 1.000 de persoane cu handicap sunt nevoite să renunţe, zilnic, la mâncare şi îmbrăcăminte pentru a-şi putea cumpăra medicamente.

„Bolnavii nu beneficiază de medicamente gratuite“

Klara Şerbănoaica, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a declarat că nu puţine au fost cazurile în care oamenii prezentau la ghişee reţetele gratuite şi li se spunea că nu există în farmacie medicamentul respectiv, iar în momentul în care îl cerea contra cost, farmacistul i-l aducea foarte amabil. „Tratamentul persoanelor cu handicap este gratuit însă bolnavii nu beneficiază de medicamente gratuite. Chiar dacă au plafon, farmaciştii spun că s-a epuizat în momentul în care privesc reţeta. Reţetele persoanelor cu handicap sunt gratuite şi nu ar trebui să intre în plafon”, a precizat Şerbănoaica.

O persoană cu handicap gradul I primeşte lunar o indemnizaţie de 293 lei, o persoană cu handicap gradul II, o indemnizaţie de 234 lei, iar una cu gradul III, 33, 5 lei.

Persoanele cu handicap, ignorate şi de autorităţi

Aproximativ 10.000 de persoane cu handicap nu sunt luate în considerare de către autorităţile locale. Majoritatea primăriilor din Gorj nu au eliberat legitimaţi de parcare gratuită şoferilor cu handicap şi nici nu au primit dosarele prin care aceştia solicitau scutire de la plata rovignetei. „Decât Primăria Târgu Jiu a eliberat câteva legitimaţii de parcare gratuită din tot judeţul deşi acest drept este prevăzut prin lege. Şoferii cu handicap ar putea parca, fără să plătească, oriunde în ţară. Foarte multe persoane cu handicap nu au fost scutite nici de la plata impozitului locuinţei la care au domiciliul.   Primăriile ar tebui să aplice pe sectorul lor sarcina care le revine şi să respecte legea”, a precizat Klara Şerbănoaica, directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: