Peste 160.000 euro pentru cărţile profesorilor, în contul ISJ Gorj

Mii de profesori din învăţământul gorjean îşi vor primi în acest an banii câştigaţi în urma  proceselor pentru materialul didactic pe suport de hârtie şi în format electronic. Suma pe care o vor primi aceştia se ridică la peste 160.000 euro, sumă ce a ajuns deja în contul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, care va fi repartizată tuturor celor care deţin hotărâri definitive şi irevocabile. Cei 100 de euro, prevăzuţi prin lege pentru achiziţionarea cărţilor, au fost suspendaţi în anii 2009 şi 2010.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj a primit de la Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului 160.000 euro, ce reprezintă banii pentru cărți câștigați de dascălii gorjeni în instanță. ”Conform Legii 315 cadrele didactice au dreptul la o indemnizație pentru carte de specialitate de 100 euro pe an. Pentru anul 2009 cadrele didactice au primit decât un procent de 33% din cei 100 euro, iar pentru anul 2010 acest spor a fost tăiat sau nu a fost acordat. În urma demersurilor făcute de sindicatele din învățământ cadrele didactice au acționat în instanță și au câștigat aceste sume”, spune Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învățământ, filiala Gorj. Aceste demersuri au fost  făcute în perioada în care ministru al Educației cu delegație era Liviu Pop, care la rândul său se trăgea din rândul sindicaliștilor din învățământ.

Vor putea beneficia de acești bani numai dascălii care dețin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. ”Ministerul a prevăzut acești bani și i-a alocat pentru a fost date cadrelor didactice. În aceste zile, la Inspectoratul Școlar ministerul a trimis solicitările făcute de cadrele didactice, dar numai pentru cei care au hotărâri judecătorești definitive. Este vorba de o sumă de 160.000 euro care se află în contul ISJ Gorj, urmând ca fiecare școală să trimită exact suma de care este nevoie pentru a achita aceste drepturi cadrelor didactice”, mai menționează Constantin Huică.

Banii, ridicați de la școală

Este posibil ca banii pentru cărți să ajungă la profesori chiar de săptămâna viitoare. ”Probabil în această săptămână banii vor fi distribuiți la școli, urmând ca de luni, când profesorii vin la școală, să primească acești bani. Unii colegi, în funcție de hotărârile judecătorești pe care le au primesc cei 100 euro pentru anul 2010, iar cei care au acțiune și pentru 2009 primesc în jur de 164 euro”, spune liderul de sindicat. Acesta le transmite și celor care au primit hotărâri mai târziu să se înregistreze la școlile la care predau. ”Totodată așteptăm cadrele didactice care în această perioadă, din iunie și până acum au mai primit hotărâri judecătorești să meargă la școală să le depună pentru a fi trecuți pe ștate, iar contabilitățile să ceară sumele la Inspectoratul Școlar”, explică Huică.

PENALITĂȚI

Stoparea alocării acestor bani a creat tot felul de probleme prin comunele Gorjului. Unii profesori chiar au fost dați în judecată de librăria de unde își achiziționaseră cărțile în valoare de 100 euro deoarece nici după trei ani nu au fost primiți toți banii pentru a fi decontați de autoritatea locală. Acest caz s-a întâlnit la Țânțăreni, unde profesorii au fost nevoiți să plătească în urma judecării procesului penalități de sute de lei.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: