Peste 300 de dosare pentru bursele sociale la UCB

Studenţii gorjeni cu posibilităţi materiale reduse au depus deja cereri la secretariatele facultăţilor la care studiază pentru a primi burse de studiu. Pentru anul universitar 2009-2010, au fost depuse 306 de dosare pentru acordarea bursei sociale, însă nu se ştie dacă toţi solicitanţii vor beneficia de această formă de sprijin, pentru că dosarele sunt încă în faza de analiză.

Principalele condiţii pe care trebuie să le întrunească beneficiarii este să aibă un venit lunar net pe membru de familie mai mic decât salariul minim brut pe economie şi să fie integralişti. De asemenea, burse sociale mai primesc şi studenţii orfani, cei proveniţi din casele de copii sau plasament familial sau tinerii cu afecţiuni grave. Valoarea bursei este de 195 lei şi se acordă pe toată perioada în care se efectuează cursuri. Toate cererile sunt acum analizate de către o comisie stabilită la nivelul fiecărei facultăţi, care decide câţi studenţi vor primi sprijinul financiar, în funcţie de fondurile de burse repartizate fiecărui centru universitar de către Ministerul Educaţiei şi de către sumele alocate pentru acest lucru la Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu. Alte forme de sprijin pentru studenţii merituoşi de data aceasta sunt bursele de sprijin, cele de merit şi de performanţă. Ca să beneficieze de o bursă de studiu în valoare de 300 lei, tinerii de la Facultatea de Inginerie trebuie să aibă cel puţin media 7 sau minim 8, pentru celelalte facultăţi. Suma acordată creşte odată cu bursa de merit, dar cresc şi pretenţiile, pentru că studenţii trebuie să aibă cel puţin media 9 sau 10, în funcţie de facultate. De asemenea, studenţii de la UCB mai pot primi o bursă de performanţă, în valoare de 600 lei, care se acordă pe toate cele 12 luni ale anului, dar numai dacă au excelat în competiţiile sportive, ştiinţifice sau artistice, reuşind să ajungă pe podium.

Nicio cerere pentru bursele de sprijin

Începând din acest an, unii studenţii aflaţi la forma cu taxă puteau beneficia de o bursă de sprijin pentru a-şi putea continua studiile. Însă pentru acestea nu a fost depusă nicio cerere, chiar dacă UCB pusese la bătaie minim 100 de astfel de burse, în cuantum lunar de 110 lei. Erau vizaţi în principal tinerii care şi-au pierdut locul de muncă în ultimele 6 luni sau cei ai căror părinţi au rămas fără serviciu. Reprezentanţii UCB motivează lipsa cererilor prin faptul că nu au fost studenţi care să se încadreze în această situaţie, sau dacă au fost, probabil au optat pentru bursele sociale, a căror valoare este mai mare.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: