Peste o mie de gorjeni au popriri pe pensii

Peste 1.100 de pensionari din Gorj au popriri pe pensii pentru că nu au mai reuşit să achite ratele la bănci. Mulţi sunt nevoiţi să trăiască şi cu 300 lei pe lună din cauza datoriilor acumulate în timp la bănci, la taxe şi impozite sau la asociaţiile de proprietari. Suma lunară a viramentelor efectuate în contul acestor popriri este de 143.000 lei.

Pensionarii gorjeni s-au împrumutat la bănci şi la casele de ajutor reciproc pentru a supravieţui de pe o zi pe alta şi nu au mai putut să returneze datoriile. La ora actuală un număr de 1150 de pensionari trebuie să suporte rigorile legii şi să trăiască cu pensia redusă. „La nivelul judeţului Gorj există un număr de 1150 popriri, în care Casa Judeţeană de Pensii Gorj are calitatea de terţ poprit, popriri care presupun reţinerea unei treimi din pensia fiecărui beneficiar, conform codului de procedură civilă”, spune Maria Udroiu, directoare adjunctă a casei de Pensii Gorj. Cei mai mulţi gorjeni au popriri pe pensii din cauza datoriilor la bănci şi la case de ajutor reciproc, dar acestea provin şi din neplata întreţinerii la asociaţii. „Aceste popriri provin din credite şi dobânzi restante la bănci şi case de ajutor reciproc,  hotărâri judecătoreşti, impozite şi taxe restante, amenzi, cheltuieli judiciare de la administraţii financiare şi primării, întreţineri neplătite de la asociaţii de proprietari sau din debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari. Suma lunară a viramentelor în contul acestor popriri se ridică la 143.000 lei”, afirmă Maria Udroiu.

Chiar dacă pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj spun că există şi excepţii. „În cazul în care pensionarul are mai multe datorii, putem să recurgem şi la poprirea a 50% din pensie”, mai menţionează Maria Udroiu. La polul opus, în această perioadă la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor de la nivelul municipiului Târgu Jiu s-a înregistrat un număr record de cereri de împrumut, peste 200.

Vizualizări: 96

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: