Peştera Polovragi, închisă. Au încasat banii şi nu au făcut nimic!

Turiştii nu vor mai putea vizita prea curând Peştera Polovragi. Custodele peşterii a reziliat contractul cu Muzeul Judeţean Gorj pentru dreptul de administrare. Motivul? Muzeul a încasat banii, dar nu a realizat investiţiile la care s-a angajat. Astfel, până vor găsi un nou administrator, obiectivul turistic va rămâne închis. Vestea a fost primită cu bucurie de administraţia locală din Polovragi, care îşi doreşte de multă vreme să preia caverna în administrare.

Custodele Ariei Protejate Nordul Gorjului de Est, acolo unde se află şi Peştera Polovragi sau Peştera Muierilor, este societatea SC Butterfly Effect SRL. Custozii spun că au fost nevoiţi să rezilieze contractul cu Muzeul Judeţean Gorj privind administrarea Peşterii Polovragi. „Noi avem un contract de administrare cu muzeul. I-am lăsat să administreze peştera, dar le-am pus nişte condiţii pe care nu le-au îndeplinit. De câteva luni, le-am pus în vedere că în situaţia în care nu se conformează şi nu fac nici iluminatul în peşteră, nici curăţenie, lasă gunoaiele acolo, reziliem contractul. Sunt probleme cu iluminatul pentru că becurile sunt foarte vechi, fac căldură. Trebuie schimbate cu becuri LED, cu lumină rece. Becurile vechi încălzesc cavitatea şi formează nişte muşchi şi bacterii care n-au ce căuta într-o peşteră. I-am notificat şi mâine (n.red. 4 octombrie) este termenul de predare a peşterii”, a declarat Raluca Mihai, directorul SC Butterfly Effect SRL.

Cheltuieli nejustificate

De altfel, custozii le impută celor de la muzeu şi faptul că nu le-au transmis un raport lunar despre activitatea turistică în peşteră, că nu au montat camere de supraveghere video şi că nu au plătit minimum 30% din valoarea încasărilor. Aceştia spun şi că muzeul plăteşte sume prea mari pentru asigurarea pazei peşterii, undeva la 30.000 de lei.

„În singurul raport trimis de către Muzeul Judeţean Gorj, sumele nu sunt reale, cheltuielile figurează mult mai mari decât încasările (fapt imposibil de altfel, deoarece în momentul semnării convenţiei tariful de intrare a fost mărit cu mai mult de 60%, astfel încât semnarea contractului să nu le afecteze câştigurile). În acest raport, mai mult de 60% sunt cheltuieli de pază, nejustificate. Din banii încasaţi, Muzeul era obligat să efectueze lucrări de mentenanţă, de curăţenie, de protecţie şi conservare, care nu au fost efectuate niciodată. Obligaţiile asumate prin contract şi nerespectate de către administratorul peşterii, Muzeul Judeţean Gorj, ne împiedică în activitatea noastră de custozi, şi deci ne împiedică în îndeplinirea obiectivelor noastre impuse de Ministerul Mediului”, mai anunţă Custodele Peşterii Polovragi.

Peştera va rămâne închisă vizitatorilor până va fi găsit un nou administrator. „O să rămână închisă o săptămână-două, trei, până vedem dacă facem un contract cu Primăria Polovragi sau mergem pe alta variantă. Eu ştiu că sunt dispuşi, dar trebuie să angajeze ghizi acreditaţi, nu ştiu dacă o să le convină condiţiile. Ei vor să facă ghidajul în peşteră cu un om din primărie care n-are studii, n-are nimic. Vorbim cu ei şi vedem. Ca variante, sunt o grămadă de cluburi speologice care sunt acreditate Federaţiei Române de Speologie, care ar putea să le administreze. Se găsesc variante, nu e asta o problemă”, a mai spus directorul SC Butterfly Effect SRL.

Primar: Sunt dispus să fac tot ce e bine

Autorităţile locale din comuna Polovragi spun că sunt dispuse să facă tot ceea ce este nevoie pentru ca peştera să ajungă la primărie. „În momentul în care preiau peştera, voi fi dispus să fac totul profesional acolo. În primul rând, accesul până acolo şi grupuri sociale. În al doilea rând, iluminatul. În al treilea rând, modernizarea căii de acces şi, în al patrulea rând, spre ghizi m-am orientat şi nu trebuie să vină cu o prezentare rece, pur ştiinţifică. Un ghid trebuie să vină cu partea de legendă şi istorie ce ţine de peşteră. Sunt dispus să fac tot ceea ce e bine, să aduc un plusvaloare peşterii. Nu vreau să rămână la nivelul la care era”, a comentat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Vizualizări: 2,801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: