Petre Nica, declaraţii despre Ciurel şi relansarea FNME

Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele“ din Valea Jiului, candidat la alegerile pentru şefia Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a declarat că Oltenia are mai mulţi membri de sindicat, comparativ cu Hunedoara, ceea ce-i dă mai multe şanse lui Dumitru Pîrvulescu. Totodată, el a condus federaţia de când Marin Condescu are probleme cu legea şi nu este un necunoscut în această zonă. Nica a mai susţinut că federaţia, sub conducerea sa, va miza mai mult pe dialog, ieşirile în stradă fiind ultima variantă. A vorbit şi despre directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, despre care a spus că luptă pentru sistemul energetic pe cărbune, dar l-a criticat pentru că a intervenit în mişcarea sindicală.

Petre Nica şi Dan Pîrvulescu sunt cei doi candidaţi pentru preşedinţia FNME, alegerile fiind programate în perioada 18-20 noiembrie. Petre Nica conduce un sindicat de 3.300 de membri la Complexul Energetic Hunedoara, dar are susţinerea şi altor sindicate din federaţie. Dan Pîrvulescu se bucură de sprijinul Olteniei, care reuneşte peste 5.000 de membri, astfel că la acest moment şansele celor doi par să fie egale. FNME are 22 de sindicate.  „Marea majoritate sunt din zona Gorjului şi colegul meu Pîrvulescu are şansele cele mai mari pentru că este cunoscut şi pentru că este un lider bătăios. Dar la fel de bine spun că, din întâlnirile pe care le-am avut, nu sunt un necunoscut pentru liderii de sindicat din zona Gorjului, nici la Suceava sau Cernavodă“, a spus Nica.

În ultima perioadă, s-au afiliat sindicate la FNME şi din Gorj, dar şi din Hunedoara. Se va vota cu delegaţi, fiind un reprezentant la 75 de membri. Petre Nica susţine că FNME are nevoie de o „relansare“ pe scena sindicală şi de o „reclădire“ pe alte principii.

Ce spune despre lupta lui Ciurel cu sindicatele

Petre Nica a declarat într-o emisiune la TV Sud că nu mai acceptă membri care fac parte din partide politice, dar şi că va miza pe dialog, şi nu pe proteste. „Sindicatul nu mai poate să funcţioneze la modul violent, agresiv. Cred că dialogul va fi cel care va duce mişcarea sindicală într-o zonă benefică pentru salariat. Orice grevă pe care o faci, ieşire în stradă, este ultimul demers la care trebuie să ajungă pentru că salariatul are de pătimit. (...) Implicarea politică a liderilor trebuie să fie zero. Poţi să fii prieten cu oricine, dar nu poţi face parte dintr-un partid dacă eşti lider de sindicat“. Tot într-o emisiune TV, fără ştiinţa declaraţiilor lui Petre Nica, Dan Pîrvulescu declara că sindicatele au ieşit în stradă atunci când salariaţii au fost nedreptăţiţi şi că la CE Oltenia  „administraţia face monolog social, nu dialog social“

Nica a vorbit şi despre directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta susţine că Ciurel luptă pentru energia pe cărbune. „Pe Laurenţiu Ciurel l-am întâlnit o singură dată, la Rovinari, pe vremea dlui Constantin Niţă. Dar spun două lucruri extrem de tranşant: lupta acestuia pentru a determina autorităţile române să recunoască producătorii de energie pe bază de cărbune ca pe unii de siguranţă naţională o vezi citind presa, fără să te întâlneşti cu dumnealui, dar e şi partea cealaltă, implicarea în partea sindicală“, a mai spus acesta. De asemenea, a mai făcut o declaraţie auzită în ultimii trei ani dinspre o parte din sindicatele din Oltenia şi administraţie. A tradus problemele din CEO în felul următor: administraţia a distrus mişcarea sindicală pentru că sindicaliştii i s-au împotrivit, această împotrivire fiind determinată de faptul că şefii din companie au tăiat beneficiile unor lideri! „Există o ingerinţă a administraţiei în mişcarea sindicală, cum de altfel în societăţile care formează CEO sau CEH sindicatele au avut un cuvânt mai greu de spus; lucrurile s-au ciocnit în momentul în care nu s-au mai îndeplinit de o parte sau cealaltă dorinţele. În momentul în care anumiţi lideri de sindicat nu au mai avut satisfăcute anumite obiceiuri s-au poziţionat potrivnic administraţiei. Administraţia, văzând că are un sindicat potrivnic, a încercat distrugerea mişcării sindicale“, a declarat Petre Nica.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: