Pădure prăbuşită într-o fostă exploatare minieră

Scene apocaliptice la Roşia de Amaradia, unde au avut loc noi alunecări de teren la sfârşitul săptămânii trecute. O suprafaţă mare de pădure, pe o lungime de peste un kilometru, s-a prăbuşit într-o fostă exploatare minieră. „De această dacă, vina este în totalitate a mineritului”, a acuzat primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. „Au excavat aproape de pădure, nu au respectat perimetrul de protecţie”, explică primarul, care admite că şi ploile din ultima perioadă au favorizat fenomenul.

Din estimările autorităţilor locale din Roşia de Amaradia, între 5 şi 15 mii de metri pătraţi de pădure proprietate privată din satul Seciurile s-au prăbuşit în groapa carierei CE Oltenia care a desfăşurat activitate în zonă. Este vorba de o alunecare de teren foarte mare, care se întinde pe circa 1 km. În apropiere nu sunt locuinţe, dat fiind faptul că este vorba de o zonă în care s-a excavat cărbune. Primarul Liviu Cotojman aruncă întreaga vină pe cei de la unitatea minieră, care nu ar fi asigurat perimetrul de protecţie, excavând în imediata apropiere a pădurii. „Avem alunecări de teren. O falie dintr-o pădure din apropierea unităţii miniere, din zona unde a fost dezafectată în urma exploatării zăcământului de cărbune, e diferenţă mare de nivel. Oamenii se uită ca spectatorii, trosneşte, s-a făcut şi o cavernă, terenul s-a scufundat. Dacă mai alunecă ajunge spre locuinţele din satul Ruget. Vina este în totalitate a unităţii miniere, coroborat cu precipitaţiile căzute în ultima perioadă. Au lucrat în zona respectivă haotic, s-au întins cât au putut după cărbune, când puteau să deschidă celălalt perimetru la un km şi au lăsat zona fără taluz, fără perimetru de protecţie. A alunecat tot dealul în gaura rămasă în urma excavării de cărbune”, a declarat Liviu Cotojman.

Fenomenul a debutat anul trecut

Primarul mai spune că evenimentul putea fi evitat, asta pentru că nu este pentru prima dată când pădurea o ia la vale, mai-marii CE Oltenia cunoscând problema, însă nu au făcut nimic pentru consolidarea taluzurilor carierei.  „Încă de anul trecut un cetăţean s-a plâns că i-a fost afectată de alunecări o parte din pădure. Chiar în zona respectivă fenomenul a luat amploare şi a fost afectată o suprafaţă foarte-foarte mare”, a precizat primarul.      

Pădurea afectată este în proprietatea cetăţenilor din Seciuri.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: