Se deschide Târgul Meşterilor Populari

Târgul Meşterilor Populari din România, ediţia a X-a, va fi inaugurat astăzi în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Culturii Populare. Aproximativ 60 de meşteşugari din toate zonele ţării îşi vor expune produsele la căsuţele amplasate în centrul municipiului Târgu Jiu. Dacă în urmă cu 10 ani la târgul meşteşugarilor populari participau doar 3 gorjeni, acum numărul acestora este mult mai mare, majoritatea devenind cunoscuţi atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari din România se va desfăşura la Târgu Jiu în perioada 12-15 august. Zeci de meşteşugari din Gorj, Vâlcea, Olt, Mehedinţi, Caraş Severin, Arad, Sălaj, Târgu Mureş, Cluj, Bistriţa Năsăud şi Alba vor expune la căsuţele din centrul oraşului obiecte de ceramică, icoane pictate pe lemn şi sticlă, ţesături, împletituri din nuiele şi alte obiecte artizanale. Evenimentul este organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj cu prilejul Zilelor Culturii Populare. „Organizat pentru prima dată în istoria Gorjului în anul 2005, acest proiect a adus la Târgu Jiu de-a lungul unui deceniu peste 600 de meşteri populari din România, dar şi din Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Camerun şi Siria. Dacă în urmă cu 10 ani doar trei meşteri populari din Gorj au participat la acest târg, la ediţia din acest an sunt 12 meşteşugari gorjeni, majoritatea fiind acum cunoscuţi la nivel naţional şi chiar internaţional, ceea ce demonstrează importanţa organizării la Târgu Jiu a unei astfel de manifestări”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

La ediţia din acest an vor fi acordate premii în valoare de 1500 de lei de către Consiliul Judeţean Gorj pentru cei mai pricepuţi meşteri populari.

EVENIMENTE

În cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Zilelor Culturii Populare vor mai avea loc expoziţii şi lansări de carte. De asemenea, la Tismana, se va organiza şi în acest an Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: