Pietruirea electorală îl lasă fără bani pe un fost primar. E dator aproape 700.000 de lei!

Fostul primar din comuna Bolboși este bun de plată aproape 700.000 de lei pentru un contract încheiat cu doar câteva zile înainte de alegerile din 2012. Deși primăria era cu probleme financiare și avea conturile blocate, fostul primar Viorel Croitoru a bătut palma cu o firmă pentru a pietrui pe repede-înainte un drum promis electoratului. Contractul s-a încheiat fără a exista bani în buget.

Primăria din Bolboși a avut mari probleme din cauza acestui contract, fiind amenințată inclusiv cu insolvența. Asta după ce a fost obligată de instanță la plata unei sume exorbitante către firma care a făcut pietruirea.

De fapt, nu debitul în sine era problema, ci penalitățile. Așa că de la o factură de 82 de mii de lei s-a ajuns la una de opt ori mai mare!!!

 Contractul s-a încheiat cu zece zile înainte de alegerile locale din iunie 2012. SC BOB TRANSMONDO SRL din comuna Bălești a livrat o cantitate de 1.000 de tone de piatră spartă și a împrăștiat-o pe o porțiune de drum, de 1 km, cu utilajele din dotare.

Contractul s-a încheiat în condițiile în care primăria avea conturile blocate din data de 25 ianuarie 2012, iar pietruirea nu era prevăzută în lista de investiții, neavând aprobarea consiliului local.

Între timp, Viorel Croitoru a pierdut alegerile, iar noul primar a rămas să achite facturile.

Clauză abuzivă, penalități uriașe

Durata contractului fiind de 25 de zile de la data semnării lui, plata urma să se facă până pe 15.07.2012. În caz contrar erau stabilite penalități în cuantum de 1,5% pe zi din suma contractată de 15.000 de euro fără TVA.

Cum primăria nu a putut face plata, firma s-a adresat direct instanței de judecată. La rândul său, noua administrație a cerut constatarea nulității absolute a contractului nr.2270/01.06.2012, cu motivarea că toate clauzele contractuale sunt abuzive, iar penalitățile duc la împovărarea excesivă a primăriei.

În martie 2015, Tribunalul Gorj a admis în parte cererea reconvențională formulată de primărie. Instanța a constatat nulitatea absolută a art.6 din contract cu privire la clauza penalizatoare.

Firma a contestat sentința, iar Curtea de Apel Craiova a obligat, în 2015, Primăria Bolboși la achitarea sumei de 647.732.76 lei, reprezentând penalități de întârziere.

Decizia fiind una definitivă, primăria a fost nevoită să achite banii. Ulterior, Curtea de Conturi a cerut să se recupereze prejudiciul, așa că primăria s-a îndreptat în instanță împotriva fostului primar.

Luna trecută, Tribunalul Gorj a decis că Viorel Croitoru este bun de plată suma de 662.855,76 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat UAT Bolboși.

Sentința a fost deja atacată cu apel de fostul primar.

Vizualizări: 3,467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: