Pilotul Adrian Iovan, plâns de consătenii lui din Vladimir-Gorj

Adrian Iovan, pilotul mort în accidentul aviatic de luni, este plâns de prietenii săi din copilărie, din satul gorjean Leurdeasa, comuna Vladimir. Un sat în care mai trăiesc doar şapte familii, printre care şi mătuşa pilotului. Constantin Mărăcine, unul dintre prietenii lui Iovan, îşi aminteşte că acesta era pasionat de mic de avioane şi chiar primea câte unul de jucărie, la fiecare zi de naştere.

Adrian Iovan și-a petrecut cea mai frumoasă parte a vieții, copilăria, pe meleaguri gorjenești. Tatăl lui a văzut lumina zilei în satul Leurdeasa, după care  a plecat în capitală, iar Adrian, singurul copil, venea anual în vacanță la bunicii din Vladimir. Și-a făcut aici și un prieten, pe Constantin Mărăcine, cu care a păstrat legătura mult timp după moartea bunicilor și chiar l-a ajutat cu ce a putut. Constantin Mărăcine își amintește copilăria cu Iovan la Vladimir, parcă totul s-ar fi întâmplat ieri, deși casa în care pilotul a copilărit a fost demolată, iar din familie mai trăiește doar sora tatălui.  ”Puțini știu că Adrian Iovan, pilotul erou care și-a pierdut viața în acțiunea umanitară, este gorjean de-al nostru. Tată lui este din satul Leurdeasa din comuna Vladimir. Adrian Iovan a copilărit aici, pe meleagurile Gorjului. Este un sat în care mai sunt în jur de șapte case locuibile. Părinții au plecat de mult de aici, pentru că tatăl lui lucra în cadrul armatei și s-au stabilit la București și acolo a făcut și școala. În copilărie venea în fiecare vară, fiecare vacanță o petrecea la bunici, la Vladimir. Eu am copilărit cu el împreună și când am făcut facultatea am stat la ei în gazdă la București. Ne cunoaștem foarte bine, pentru că am fost prieteni și ne jucam împreună. Din ce știu eu, la Vladimir mai este o soră a tatălui, mătușa Viorica. Casa bătrânească nu mai este, pentru că demolat-o. Voiau să o refacă, însă au abandonat, pentru că nu mai aveau la cine să vină. Era o casă cu prispă, cu ogeac, cu două camere”, a precizat Constantin Mărăcine, un prieten din copilărie al pilotului.

Jucăriile preferate ale lui Iovan au fost avioanele

Constantin Mărăcine își amintește că lui Iovan i-au plăcut de mic avioanele, iar visul vieții lui a fost să zboare, lucru pe care l-a făcut până în ultima clipă a vieții. Mereu venea în vacanțe cu câte un avion nou primit de la părinții și mereu a muncit ca să-și îndeplinească visul de a ajunge un pilot bun, mai ales că era responsabil de viețile a mii de oameni. Așa a fost până la sfârșitul carierei, care a însemnat și sfârșitul vieții. „De mic copil i-au plăcut avioanele. Numai cu avioane se juca și de aceea a și urmat cariera aceasta. Părinții îi cumpărau tot timpul de ziua lui câte un avion. Mereu avea un model nou de avion.  Era singur la părinți, un om deosebit crescut în spiritul muncii. În vacanțele din timpul liceului lucra în Herăstrău ca piccolo la un restaurant. Am mai ținut legătura cu el, dar ocazional. Nu ne-am mai vizitat pentru că soarta ne-a dus pe cărări diferite”, a mai spus Constantin Mărăcine.

SLUJBĂ

Nici autoritățile locale din comuna Vladimir nu au rămas indiferente. Primarul i-a cerut preotului din satul în care în urmă cu zeci de ani Iovan „pilota” pe atunci avioane de jucărie, să oficieze o slujbă în amintirea lui.

Vizualizări: 426

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: