Ping-pong între arest şi Tribunal cu Dumitru Cristea

Fostul director general al Complexului Energetic Turceni a ajuns să fie cărat şi de două ori pe zi la Tribunal, doar pentru ca procurorii anticorupţie să reuşească să obţină un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp. Dumitru Cristea ar trebui, în mod normal, să fie eliberat miercuri seara, însă pe rol mai este de judecat un recurs al DNA, aşa că oricând mai este loc pentru încă o „surpriză”, „surpriză” care se poate produce chiar azi.

Ultimele zile nu au fost pentru fostul şef de la Turceni unele deloc uşoare, acesta fiind pus în duba poliţiei şi adus la Tribunal, apoi întors în arest şi readus încă odată la instanţă pentru că procurorii anticorupţie îl vor cu orice preţ după gratii şi, probabil, vor să îi mai aducă şi „companie”. Aventurile judiciare ale lui Dumitru Cristea au început vineri, zi în care, în mod normal, acestea trebuiau să se încheie. Completul format din trei judecători l-a audiat vineri pe inculpat, pe parcursul a circa două ore fiind exprimate şi poziţiile avocaţilor acestuia, precum şi ale procurorilor anticorupţie. Dumitru Cristea a declarat în faţa magistraţilor că, dacă trebuie să fie liber, este gata să îşi interzică pentru tot restul vieţii să mai calce prin Turceni. Acesta a menţionat că, de asemenea, renunţă la orice colaborare şi orice legătură cu complexul energetic, doar pentru a spulbera motivarea procurorilor cum că ar putea să influenţeze mersul anchetei dacă nu este arestat preventiv.

Dumitru Cristea a mai pledat în faţa magistraţilor că nu are antecedente penale şi că şi-a neglijat studiile la doctorat tocmai pentru a rezolva cât mai bine problemele pe care le are CE Turceni. Acesta a menţionat că unitatea îşi închide porţile din 2013 dacă nu efectuează o serie de investiţii, 4000 de locuri de muncă fiind puse în pericol în special din cauza problemelor de mediu. Direcţia Naţională Anticorupţie, prin Biroul Teritorial Târgu Jiu, anchetează 15 persoane cu diferite funcţii de conducere de la Complexul Energetic Turceni într-un dosar în care vizează achiziţia unui buldo-tanc. Procurorii susţin că utilajul a fost achiziţionat ca nou deşi a necesitat reparaţii majore, unitatea fiind prejudiciată din această cauză cu circa 800.000 de lei.

Dumitru Cristea a negat informaţia respectivă, susţinând că firma din Mediaş care a livrat buldo-tancul a fost dată în judecată şi Complexul Energetic a obţinut câştig de cauză, în sensul că utilajul trebuie returnat furnizorului şi banii trebuie daţi înapoi. Fostul director general a menţionat că la Turceni există circa 100 de astfel de utilaje, iar de achiziţionarea şi buna lor funcţionare se ocupă alţi angajaţi ai complexului energetic, nu el. Cristea a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe 19 noiembrie, după care, a doua zi, a fost pus în libertate de o instanţă de judecată, care a apreciat că DNA nu a respectat toate procedurile legale în demersurile sale. Ulterior, DNA a obţinut câştig de cauză la apelul înaintat, cererea de arestare preventivă fiind rejudecată la Judecătoria Târgu Jiu, unde o instanţă a emis mandat pentru 29 de zile pe numele fostului director general, Cristea demisionând din funcţia de conducere cu o zi înainte de procesul de la Judecătorie. Acesta a formulat recurs, iar vineri o instanţă a Tribunalului Gorj a redus mandatul de arestare preventivă la 7 zile.

Decizia respectivă nu a fost deloc una pe placul procurorilor DNA, care au solicitat sâmbătă mandat de 29 de zile. Cristea a fost adus la prânz la Tribunal, dar pentru că nu-i venise avocatul procesul s-a amânat până seara, când, timp de mai bine de două ore, au fost reascultate argumentele şi contraargumentele pentru eliberarea sau arestarea sa. Instanţa a decis şi de această dată că fostul director general poate fi eliberat de miercuri seara, numai că DNA nu s-a lăsat prins în corzi şi a cerut la Tribunal mandat pentru 29 de zile, cererea urmând să fie judecată azi, când se mai pot invoca diferite chichiţe judiciare pentru ca fostul director să mai fie adus pe la instanţă şi mâine, asta dacă rămâne valabilă decizia de eliberare pentru miercuri seara.

Vizualizări: 87

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: