Pîrvulescu (FNME): Să vedem dacă se aplică retroactiv

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, apreciază inițiativele politice privind reducerea vârstei de pensionare în minerit și a stagiului de cotizare. Propunerea PSD privind reducerea vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, față de trei luni în prezent, a obținut deja aviz favorabil de la o comisie în Senat.

La 30 de ani lucrați în condiții deosebite, minerii și energeticienii ar beneficia de o reducere de 10 ani. Președintele FNME a spus că, din cele discutate până acum, nu este clar dacă acest calcul se va aplica retroactiv. “Noi avem mulți salariați în Complexul Energetic Oltenia care au 20-30 de ani lucrați în condiții deosebite. Dar nu știm dacă această reducere de patru luni la an se aplică de la adoptarea legii încolo sau și pentru anii lucrați până acum”, a explicat Pîrvulescu.

Liderul sindical spune că nu s-au făcut calcule câți salariați s-ar pensiona dacă acest calcul s-ar aplica și pentru perioada lucrată. “Numărul este mare. Oricum, și fără această lege, de anul viitor vor fi circa 500 de pensionări în fiecare an. Pe de altă parte, este posibil să fie persoane care vor face vârsta de pensionare, dar care să vrea să lucreze în continuare. Depinde de la caz la caz”, a explicat Pîrvulescu.

La Parlament sunt două inițiative legislative diferite, una a pesediștilor, alta a liberalilor, ambele plecate de la parlamentarii de Gorj. (R.S.)

Vizualizări: 4,964

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: