Pîrvulescu demarează proiectul de unire a sindicatelor

Dan Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a declarat că, la solicitarea unor lideri din CE Oltenia, va relua discuţiile pentru înfiinţarea unui sindicat majoritar, reprezentativ, rezultat în urma unirii tuturor sindicatelor din companie.

Mai multe sindicate din CE Oltenia doresc să se unească într-un singur sindicat, susţine Dan Pîrvulescu. „Este o discuţie mai veche, dar din păcate nu am continuat-o pentru că ştiţi presiunile la care au fost supuşi liderii de jos ai federaţiei. Nu renunţăm pentru că e o chestiune care este benefică. Dorim să se plece de la structura din Rovinari pentru că discuţia a pornit din Rovinari“, a declarat Pîrvulescu.

Sindicat de tip federal

Sindicatele afiliate FNME au în jur de 5500 de membri. Pentru ca un sindicat să fie reprezentativ este nevoie de 50 plus unu din salariaţi, iar CE Oltenia are circa 15.500 de angajaţi. Mai există şi o altă federaţie, Univers, care are în CE Oltenia Sindicatul Mine Energie Oltenia, cu cei mai mulţi membri, circa 3.000, zona Jilţ-Turceni şi  Craiova, dar şi alte sindicate mai mici, care au împreună în jur de 3.500 de membri. După schimbarea lui Laurenţiu Ciurel, unele sindicate apropiate de acesta au dat deja semne că ar reveni la FNME.

Discuţiile par să fie blocate şi de lipsa unei strategii energetice şi pentru că nu se ştie dacă societatea va rămâne în forma actuală. „Ar mai fi o problemă pentru că nu se ştie cum va arăta compania în viitor, dacă se va divide sau mai ştiu eu. Dar eu cred în integralitatea acestei compania“, mai spune Pîrvulescu. Acesta a mai declarat că, în urma unirii, sindicatele şi-ar pierde personalitatea juridică, dar şi-ar gestiona în continuare patrimoniul şi deciziile interne. „Oricum noi dorim să facem un sindicat tip federal, cum are Valea Jiului, adică cu independenţă financiară, patrimoniu şi decizie, sub cupola unei persoane juridice. Îşi vor pierde personalitatea juridică, dar deciziile particulare le vor lua tot în interior, iar cele comune la nivelul unui for superior“. Preşedintele ar putea fi ales prin vot direct. „Discuţia este să se aleagă prin vot universal. Va fi ales cum hotărăsc oamenii de acolo, dar ideea e să nu mai fie manipulat de administraţie“, a mai declarat Dan Pîrvulescu.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: