Promisiunea ministrului Grigorescu pentru CE Oltenia

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a postat pe pagina de socializare, la câteva ore după demiterea directorului producătorului de energie din Gorj, Laurenţiu Ciurel, câteva idei legate de nefuncţionarea OUG 109 a managerilor profesionişti şi importanţa lignitului în securitatea energetică naţională. Acesta anunţă o campanie de recrutare a unor manageri profesionişti pentru minerit. Totodată, ministrul susţine că un echilibru în sistemul energetic naţional nu poate fi asigurat fără exploatările de cărbune.

Experienţa Ciurel pare să-l fi pus pe gânduri pe noul ministru al Energiei, care pare dispus să schimbe legea guvernanţei corporatiste, care a permis intrarea în companiile de stat a managerilor politici, dar validaţi de concursuri de recrutare. Reamintim că ministrul Energiei i-a sugerat lui Ciurel să-şi dea demisia, iniţial din cauza dosarului penal pentru păgubirea companiei pe care o conduce, însă acesta a refuzat. În final, el a fost demis în baza unei analize a performanţelor economice. “Vreau să ne întoarcem la principiile sănătoase ale guvernanţei corporative în domeniul întreprinderilor publice. E nevoie de transparenţă şi profesionalism în domeniul energiei în general şi aş accentua această nevoie în sectorul cărbunelui”, a scris acesta pe Facebook.

Apel pentru specialiştii din minerit

Totodată, ministrul a anunţat că se va începe o campanie de recrutări pentru companiile de stat, dar cu respectarea criteriilor de profesionalism: “Situaţia are firescul ei deoarece nu ne-am obişnuit încă să facem recrutări şi promovări care să fie fundamentate, de fiecare dată, exclusiv pe criterii profesionalism. Sunt conştient că nu se pot face schimbări peste noapte şi că rezultatele nu apar imediat. Dar vom începe o campanie de recrutări pentru companiile de stat la care suntem acţionari pentru a ne asigura că îi găsim pe cei potriviţi pentru posturile de conducere, oameni care să întărească prin priceperea lor societăţile pe care le vor conduce, care să aibă grijă de locurile de muncă şi prin actele lor să se asigure că tradiţia sectorului energetic romanesc, inclusiv a cărbunelui, să se păstreze”.

În acelaşi timp, ministrul susţine importanţa energiei pe cărbune şi a făcut un apel la specialiştii din minerit pentru a participa la concursurile de recrutare. “Cred în echilibru atunci când privim către strategia energetică naţională şi acest echilibru nu poate fi asigurat fără exploatările de cărbune. Dar ca ele să îşi găsească locul firesc în energia românească avem nevoie de companii sănătoase, funcţionale şi conduse transparent. Aş vrea să priviţi aceste cuvinte ca un apel la profesioniştii din domeniu, cu experienţă îndelungată sau aflaţi la începutul carierei, pe care îi invit să ni se alăture în demersul nostru de transparentizare a sectorului mineritului. Vă asigur că procesul de recrutare este primul pas important într-un plan de consolidare a respectabilităţii acestui domeniu vital pentru noi, care este mineritul din România”, a mai scris acesta.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: