Pisc (Termo Rovinari): Căutăm soluții pentru reducerea zgomotului

CE Oltenia a făcut deja primele proceduri legale pentru strămutarea unor gospodării din comuna gorjeană Fărcășești. Este vorba de proprietarii afectați de zgomotul produs prin funcționarea Termocentralei Rovinari, ale căror gospodării sunt situate în vecinătatea centralei electrice. De altfel, compania energetică este obligată să facă aceste operațiuni, dat fiind faptul că sunt prinse în planul de măsuri agreat de autoritățile responsabile cu protecția mediului în 2018, atunci când Termocentrala Rovinari a obținut o nouă autorizație integrată de mediu. CE Oltenia a trebuit să prezinte un plan de măsuri pentru următorii ani după ce, în timpul dezbaterilor publice, cetăţenii din Fărcăşeşti s-au plâns de zgomotul făcut de instalaţiile termocentralei.

Reprezentanţii Agenției pentru Protecția Mediului Gorj spuneau la acea vreme că se impune exproprierea a circa 30 de gospodării din comuna Fărcăşeşti. ”S-au făcut exproprieri prin Direcția de Investiții, au fost și oameni de la noi implicați. S-au luat primele 3 sau 4 case, care au avut documente. Că nu au avut toți și nu au nici acum. Și noi nu putem face discuții sau negocieri cu cineva care nu are documente, chiar dacă stă acolo, pe acea proprietate, de atâta timp. Din câte știu, pentru 2 din ele a fost și semnate negocierile. S-a bătut palma. S-au demarat conform programului, dar din astea nu au putut să fie luate primele, că s-au făcut măsurători, să vedem care sunt mai aproape de epicentru. Cum nu au avut toți documente, nu au putut să înceapă comisiile discuțiile cu ei”, a declarat Ion Pisc, directorul Termocentralei Rovinari.

Planul de măsuri are aplicabilitate până în 2021, iar cei de la Termo Rovinari spun că sunt în grafic.

Mai mult decât atât, spun că nu stau cu mâna în sân și că încercă să găsească soluții pentru eliminarea problemei care a dus la astfel de cheltuieli suplimentare pentru companie. ”Cu toate exproprierile și toate acestea, noi încercăm să facem. Căutăm soluții pentru reducerea zgomotului. Suntem în discuții și în analiză soluție tehnică, adică nu doar de discutăm”, a precizat directorul Termo Rovinari.

O variantă luată în calcul este aceea a montării unui alt amortizor, care să ajute la scăderea nivelului zgomotului.

Vizualizări: 1,947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: