Pisc Scrădeanu: Complexul Oltenia s-a născut şchiop

Preşedintele Federaţiei Energetica Ion Pisc Scrădeanu susţine că noul Complex Energetic Oltenia s-a născut şchiop, pentru că nu are o componentă hidro. Pisc susţine că un complex pe cărbune nu poate avea viitor pe termen lung. Pe de altă parte, sindicalistul recunoaşte că a pariat împotriva Electra şi Hidroenergetica, deşi şi-ar fi dorit cei doi campioni energetici.

Sindicalistul Ion Pisc Scrădeanu nu s-a numărat printre susţinătorii fervenţi ai companiilor Electra şi Hidroenergetica, atunci când s-a pus problema înfiinţării lor. Chiar recunoaşte că a pariat împotriva înfiinţării acestora. Cele două companii au fost înfiinţate prin hotărâre de guvern, dar au fost blocate în instanţă, la cererea sindicaliştilor din Hidrosind şi a Fondului Proprietatea.

CEO trebuie îmbrăcat cu o componentă hidro

Preşedintele Federaţiei Energetica susţine că noul Complex Energetic Oltenia trebuie îmbrăcat cu o componentă hidro pentru a avea viitor: „Sunt adeptul unor companii puternice, care să poată concura cu societăţi mari din Europa, iar acestea trebuie să aibă un mix de combustibil. Cine are însă curajul să spargă Hidroelectrica şi să se pună cu băieţii deştepţi- Un complex doar pe cărbune este şchip”.

Interesant este că Pisc Scrădeanu nu pune mare preţ nici pe înfiinţarea Complexului Oltenia şi crede că din nou se va opune Fondul Proprietatea.  „Am avut pariuri că nu se vor înfiinţa Electra şi Hidroenergetica şi spun că e greu de făcut şi Complexul Oltenia”, a declarat Pisc Scrădeanu.

În privinţa privatizării, sindicalistul nu se declară împotrivă, dar depinde de condiţii. „Cred că statul trebuie să rămână cu peste 50% din acţiuni, dar să atragă investitori străini în parteneriate de tip public-privat. Sistemul energetic are nevoie de investiţii de 35 de miliarde de euro pentru a fi la un nivel normal, bani care nu pot fi asiguraţi de guvern”, a explicat preşedintele Energetica.

VICTIMĂ

Ion Pisc Scrădeanu a fost găsit colaborator al fostei Securităţi, unde şi-a turnat colegii de la Rovinari. Numele cu care semna notele informative era Dragnea. Pisc susţine că scandalul a apărut din cauză că s-a opus contractelor făcute de „băieţii deştepţi” din energie.

LA PLĂCINTE

Interesant este că ideea înfiinţării Electra, prin fuziunea exploatărilor miniere cu termocentrale şi hidrocentrale, a fost îmbrăţişată şi de PSD după ce iniţiativa guvernului a fost blocată în instanţă. Ca şi Pisc Scrădeanu, şi pesediştii spun acum că Electra era soluţia, deşi nu au susţinut proiectul la timpul respectiv.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: