Ce le-a promis Ciobotărică protestatarilor de la Termo Rovinari

Directorul general interimar al CE Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, i-a liniştit pe protestatarii de la Termo Rovinari, care au declanşat un întreg scandal, luni, în unitate, nemulţumiţi fiind de faptul că administraţia nu a plătit integral orele de noapte lucrate de salariaţi. Sindicaliştii au spus că managerul CE Oltenia le-a promis din nou că va acorda banii aferenţi orelor lucrate pe timp de noapte, că va prezenta situaţia privind clasele de salarizare şi că şi-a asumat trimiterea în şomaj tehnic a minerilor şi energeticienilor. Sindicaliştii au precizat că vor fi prezenţi la şedinţa comisiei mixte de marţi, 15 martie, pentru a se asigura că Laurenţiu Ciobotărică îşi va ţine cuvântul dat.

 Circa 20 de lideri de sindicat de la Termo Rovinari s-au deplasat luni după-amiază la sediul CE Oltenia după încheierea programului de lucru pentru a discuta cu directorii, dat fiind faptul că aceştia nu au onorat solicitarea lor, de a veni directorii din Directorat la termocentrală, pentru a clarifica problema legată de plata orelor de noapte. "Am sperat că din Directorat va veni cineva să stea de vorbă cu noi, acolo. Ar fi fost o ocazie bună şi pentru doamna director (n.red. Patricia Pătraşcu- director Resurse Umane) să vadă cum arată o termocentrală, să vadă ce fac oamenii într-o termocentrală, şi dacă nu ne-a băgat nimeni în seamă, şi au refuzat să vină, am venit noi", a declarat Doru Crăete, lider de grupă sindicală în Sindicatul Energia Rovinari.

Liderii sindicali au explicat înainte de şedinţă că vor protesta în fiecare zi la sediul companiei dacă problema legată de plata orelor de noapte nu va fi rezolvată de către administraţie. Sindicaliştii sperau să poată avea o discuţie şi cu noii şefi din companie. "Chiar vrem să-i cunoaştem şi noi pe directorii aceştia noi. Am auzit că au salarii foarte mari. Vrem să le spunem să înceteze să mai ia măsuri cu salariaţii, în sensul să ne trimită acasă în şomaj tehnic, să ne mai ia câte o oră din orele lucrate noaptea. Vrem să-i cunoaştem pe aceşti directori nou aduşi. Noi am fi vrut să-i chemăm acolo, în inima complexului, să vadă cum se câştigă banii de unde dumnealor îşi iau salariile acelea mari. N-au vrut să vină. Venim noi aici şi cred că o să venim în fiecare zi. O să vedeţi că suntem hotărâţi şi determinaţi până la urmă să ne câştigăm respectul în faţa lor, pentru că trebuie să ne respecte. Noi, salariaţii, suntem cei care aducem valoare acestei companii", a explicat Manu Tomescu, vicepreşedinte al Sindicatului Energia Rovinari.

 Au vrut s-o vadă pe Pătrașcu, l-au cunoscut pe Pităroiu

Sindicaliştii sperau să poată vedea noii directori din companie, însă la discuţiile de la sediul CE Oltenia au luat parte doar directorul general Laurenţiu Ciobotărică şi consilierul său, Daniel Pităroiu. După încheierea discuţiilor, protestatarii au spus că managerul companiei i-a convins că unele măsuri ce afectează salariaţii trebuie aplicate. "Am discutat despre cele 3 revendicări ale noastre. Cu ora a zis că e rezolvată, că a fost înregistrată, trebuie doar să găsească soluţia să dea banii din urmă pe orele pe care nu le-a plătit. Despre analiza cu clasele ne-a spus că e spre final şi o să o expună marţi la sindicate. Și cu şomajul tehnic, din păcate aici a avut argumente. Nu mai putem să supravieţuim în felul în care se vinde energie pe piață. Și-o asumă partea cu şomajul tehnic. Aici ne-a lăsat pe gânduri pe toți. Nu ai ce să-i găseşti contra-argumente. Vom merge marţi la comisie, fără echivoc", a declarat sindicalistul Manu Tomescu, după întrevederea cu managerul CE Oltenia.

 Mitrescu, supărat pe Petra

Constantin Mitrescu, liderul Energia Rovinari, a spus că i se pare inacceptabil ca personalul de la Resurse Umane să comită aceeaşi greşeală de două ori şi că dacă nu se remediază favorabil cu plata sporului de noapte reprezentanţii CEO să se aştepte la consecinţe. ”Acum o lună de zile administraţia a hotărât de la sine să încalce contractul colectiv de muncă şi să plătească sporul de noapte la doar şapte ore şi nu la opt, cum era în contract, aşa cum ne-am înţeles şi la negocieri. Faptul că nu se plătise pe luna ianuarie s-a convenit că directoarea de la resurse umane face o notificare către directorat şi va achita la finele lunii februarie şi pe ianuarie. Acum ne-am trezit că nu s-a respectat nimic. Noi am fost singura termocentrală care a primit fluturaşii, că celelalte subunităţi n-au primit şi am decis să protestăm. Directoarea de resurse umane a spus că rezolvă problema, dar s-a văzut că este pe lângă lege, nu ştie să interpreteze o clauză contractuală, interpretează aşa cum vrea ea contractele. Puţini oameni care lucrează în relaţiile de muncă au cunoştinţe aşa subţiri ca această directoare adusă pe aici prin CEO”, a spus Constantin Mitrescu, lider Energia Rovinari.

Galerie foto



Vizualizări: 4,185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: