Planul de restructurare al CEO, prezentat în AGA

Planul de restructurare al CE Oltenia va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) într-o şedinţă extraordinară convocată în data de 24 aprilie. Tot atunci se va discuta şi aprobarea planului de concediere a celor peste 2.000 de persoane, care nu a fost avizat încă de Consiliul de Supraveghere. În plus, mai multe subiecte de pe ordinea de zi se referă la prelungirea sau modificarea garanţiilor în cazul unor credite ale societăţii.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a fost convocată pentru data de 24 aprilie 2015, având pe ordinea de zi aprobarea planului de restructurare, reorganizare, eficientizare 2015-2017 a CE Oltenia, aprobarea planului de disponibilizare, dar şi prelungirea sau constituirea de noi garanţii pentru garantarea unor contracte de credit făcute în anii trecuţi.

Şi concedieri, şi închideri de unităţi

Reamintim că planul de restructurare prevede închiderea a 25% din capacităţile CE Oltenia. Mai exact, vor fi închise patru grupuri energetice, două de la Brăila, două de la Turceni, dar şi carierele Seciuri şi Peşteana Sud. Acest plan de restructurare nu a fost avizat de Consiliul de Supraveghere, fiind considerat nerealist. Dar actualul Consiliu de Supraveghere va fi revocat, cel mai probabil, în şedinţa AGA din 16 aprilie, motivul fiind neîndeplinirea indicatorilor de performanţă. Tot atunci va fi numit un consiliu nou pe o perioadă de un an, până la selecţia în baza OUG 109 privind guvernanţa corporatistă.

Planul de disponibilizare prevede concedierea a 2.133 de persoane, din care peste 1.600 sunt muncitori. La final, după aceste reduceri şi reorganizări, preţul cărbunelui va fi 48 de lei, a declarat directorul general Laurenţiu Ciurel. El a fost însă contrazis de fostul preşedinte al Consiliului de Supraveghere Gabriel Dumitraşcu. El a spus că în planul prezentat de Ciurel nu este prevăzut acest cost, dar şi că FMI nu a impus închiderea unor capacităţi. FMI a impus găsirea unor metode prin care CEO să redevină profitabilă, iar conducerea a găsit drept soluţie reducerea veniturilor, de personal şi închiderea de unităţi.

CREDITE

Tot în şedinţa din data de 24 aprilie, acţionarii vor prelungi cu un an durata unui credit de 153 de milioane de lei şi vor discuta aprobarea constituirii unei garanţii constând în ipoteca imobiliară şi mobiliară a microhidrocentralei din cadrul SE Turceni pentru garantarea unui credit de 176 de milioane de lei. Alte două credite, unul de 100 de milioane de lei şi altul de 30 de milioane vor fi garantate cu excavatoare.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: